Inne men ändå ute, upplevelsen med VR-teknik (virtuell reality) kan ta användaren till simulerade 3D-världar och ge en känsla av att vara där på riktigt. På Solgårdens äldrecentrum finns nu tekniken som gör det möjligt att ta sig till både lokala och mer exotiska miljöer.
I veckan samlades ett flertal av de boende i matsalen för att få veta mer om de virtuella glasögonen som överlämnades som en gåva av Rotary. En av dem som ville prova på var Gösta Dallin, 88 år.
Rebecka Alison, undersköterska och ansvarig för dagverksamheten, ser till att allt glasögon och handkontroller är på plats. Sedan är han redo att ge sig ut på virtuell promenad på en savann där både giraffer och zebror spatserar förbi på nära håll.
– Jag har lätt att röra mig men det här är jättebra för dem som har svårare att komma ut, säger Gösta Dallin.
På storbildsskärmen intill kan personalen se vad han ser i VR-glasögonen. Tekniken ska bli en del av den dagliga verksamheten, berättar Vilhelm Jedåker, enhetschef på Solgården.
– Det kan öppna upp för samtal mellan personalen och de boende. Det är framför allt bra för personer med demens. Tekniken kan hjälpa att få tydligare minnen. Tanken är att vi även kommer filma själva, både lokala miljöer och vissa aktiviteter här på plats.
På plats var även Pär Jakobsson (M), ledamot i socialnämnden i Ödeshög. Även han passade på att ta en virtuell tur på savannen liksom Rotary-medlemmarna Stig Widell och Rolf Maller.