Nu har fritidsverksamheten fått ny certifiering

Först en extra tröja. Sen matteläxan. Det finns tavlor att måla och ett gammalt bokträd att gunga i. Och så är det dags för krabbelurerna.

Här skapas fantastiska tavlor med helt olika motiv. Junie målar en rad människor. Hilma gör en hösttavla, Stella målar sin kusin och Thelma målar blommor.

Här skapas fantastiska tavlor med helt olika motiv. Junie målar en rad människor. Hilma gör en hösttavla, Stella målar sin kusin och Thelma målar blommor.

Foto: Susanne Hasselqvist

Ödeshög2020-10-31 20:00

Dem gör barnen så klart själva. Krabbelurer är en blandning mellan sockerkaka och pannkakor som steks över öppen eld. Det tar en evig tid för Aston och Ebbe att vispa ner mjölet i smeten för att det inte ska bli klumpar, men det gör inget. Morötter, gurka, äpple och tomat ska skäras till färgglatt smörgåspålägg, och man börjar med att äta en macka.

undefined
Har man gjort krabbelursmet, får man också slicka vispen. I dag var det Astons uppgift.

Barnen på fritidshemmet Rödingen i Västra Tollstad är på Omberg. Minst en vecka i månaden tillbringas vid grillstugan på sydsidan.  Många utflykter står på programmet och "hemma" på fritids är de också ute varje dag.

Så har Rödingen jobbat i många år, men nu har fritidshemmet också blivit certifierat som natur- och kulturfritids. Det ger en tydlig profil.

undefined
Här skapas fantastiska tavlor med helt olika motiv. Junie målar en rad människor. Hilma gör en hösttavla, Stella målar sin kusin och Thelma målar blommor.

– Vi har ovanligt goda förutsättningar att jobba med natur och kultur, säger Camilla Linusson som jobbar ihop med Heli Illikainen.

– Det finns så mycket här. I går var vi och tittade på Sveriges högsta gran. Vi tittar på Alvastra, på Ellen Keys Strand, på Stocklycke. Skolbussen kör hit barnen, eller också hoppar de av längs bussrutten. Vi har varit och plockat hallon, snart ska vi titta på korna på Jussbergs gård och så ska vi plocka nypon till nyponsoppa.

undefined
Ebbe och Algot har börjat rosta bröd över elden.

Föräldrarna får hämta sina ungar på lite olika ställen olika dagar. Och ibland är de själva med, på den årliga öringsafarin efter mörkets inbrott vid Ålebäcken, till exempel.

Fritidsbarnen städar Vätternstranden mellan Strand och Hästholmen flera gånger varje vår. Det blir många sopsäckar varje gång. En del sorteras, annat återbrukas och får nya funktioner i fritids egen ateljé.

undefined
På Omberg är det fint alla tider på året. Här är stigen som leder till barnens "hemvist" på berget, grillplatsen bakom turisthotellet.

– Barnen städar faktiskt var vi än är, säger Camilla Linusson . På lekplatsen. Runt grillen. De blir upprörda över hur folk skräpar ner. Det har varit mer än vanligt i år eftersom det har varit så många besökare på Omberg.

Vädret spelar inte så stor roll. Är det kallt så får man upp värmen med en promenad. När det är kolmörkt på vintern tänds ljuslyktorna.

undefined
Så småningom är det väldigt gott med en macka. Nor och Tom breder smörgåsar.

Barnen späntar ved, bygger eldstäder, lär sig om slukrännor, medeltida munkar och Ellen Key. De turas om att tända eld, hacka grönsaker och duka fram.

I dag börjar Ombergsvistelsen med att alla gör sin matteläxa. Sedan plockar Camilla fram vattenfärger. Några målar, andra leker en stund innan det är dags att tända elden och baka krabbelurerna.

undefined
Det går precis lika bra att räkna matteläxan utomhus.

– Allt man kan göra inne kan man också göra ute, det är vårt motto, säger Camilla.

Karta: Grillplatsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!