Nu blir det fler poliser kring skolan

Skadegörelsen på skolorna, buskörningarna, stölderna och drogmissbruket ska angripas i Ödeshög. Det lovar polisen och kommunen i en ny gemensam handlingsplan.

ÖDESHÖG2018-03-08 22:00

Polisen och kommunen har tillsammans undersökt vilka problem som finns i Ödeshög med kriminalitet och bristande trygghet för att se var myndigheterna behöver koncentrera sina insatser.

Skadegörelsen som pågått kring främst Lysingsskolan, men även vid Fridtjuv Bergskolan och runt torget, ska nu åtgärdas med ökad bevakning av polis och väktare. Lokalpolisområdeschef Hanna Sjöberg och kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson, som undertecknat de så kallade medborgarlöftena till Ödeshögsborna, konstaterar att många ungdomar hänger kring skolan på sin fritid och att det sannolikt är en del av dem som är skyldiga till skadegörelsen.

Kommunen och polisen tänker också genomföra trygghetsvandringar kring skolorna och på andra platser i samhället.

I Ödeshög utsätts invånare också för kriminalitet i form av stölder. I sin kartläggning tar kommunen och polisen upp brott mot äldre, som plånboksstölder och rån då personer tar ut pengar i uttagsautomater. Även stölder från lantbrukare, bilägare och yrkeschaufförer är ett problem. Boende på landet blir av med maskiner och verktyg och blir bestulna på diesel ur sina fordon, och yrkesförare utsätts för så kallade kapellskärningar med inbrott i lastutrymmen.

Det förekommer också smitningar från tankning på mackar i området. Ödeshög ligger utmed E4 och flera mackar och uppställningsplatser för bilar är lätta att snabbt lämna, konstaterar kommun och polis, som nu tänker försöka öka det brottsförebyggande tänkandet hos folk.

På trafikområdet listas även buskörningar i samhället som otrygga och störande för invånarna. Ödeshögsborna lär få se fler poliser som genomför hastighetskontroller och fordonsstopp framöver.

I den gemensamma handlingsplanen tar polisen och kommunen också upp det faktum att många tonåringar börjar dricka alkohol i för låg ålder. Narkotikamissbruk bland äldre ungdomar är på samma sätt ett bekymmer. Polis och kommun är nu överens om att tillsammans kartlägga de personer som har ett missbruk eller lever i riskzonen.

Ödeshög har ett HVB-hem och ett stödhem för ensamkommande asylsökande. I handlingsplanen konstaterar polis och kommun att avslag på asylansökningar skapar oro hos de invandrade, samtidigt som vissa Ödeshögsbor visar en främlingsfientlig attityd. För att motverka spänningar i samhället tar kommunen på sig att göra besök i skolor för att prata med elever och personal om läget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!