Vi har vid flera tillfällen rapporterat om den förrymda emun. Frågan om vad som ska hända med den verkar svår att besvara. Polisen har hänvisat till ägaren och länsstyrelsen. Länsstyrelsen i sin tur har hänvisat till ägaren då man inte anser att det är ett djurskyddsärende. Ägaren vill inte prata med media. Och under tiden går emun fortfarande lös. Den 25 maj syntes emun på gärdet efter församlingshemmet i Rök i riktning mot Heda, enligt en boende som också fick den på bild. Den 4 juni syntes den återigen i samma område.
Det kan tyckas som att ansvarsfrågan har hamnat i ett ingenmansland.
– Det är inget ingenmansland, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket. Kommer det ut främmande viltarter så är det Naturvårdsverket som kan ta beslut om jakt. Länsstyrelsen kan inte besluta om fångst eller avlivning i ett sådant här fall. Polisen skulle kunna göra det om det är en uppenbar fara för egendom eller människor. I det här fallet kanske det är svårbedömt om det är så.
Emun som art kommer ursprungligen från Australien och att emuer i grunden är vilda ger Naturvårdsverket lagrum att agera.
– Vi betraktar det här som vilt och då hamnar det under jaktlagstiftningen. För att ha vilt i hägn ska man ha tillstånd från länsstyrelsen och då ska Naturvårdsverket yttra sig. Det är länsstyrelsen som ger tillstånd till den enskilde medan Naturvårdsverket prövar arten.
Per Risberg berättar att de nyligen nåtts av informationen om emun i Ödeshög. I nuläget kan han inte svara på om de kommer agera.
– Men en sak vet vi, vi vill inte ha främmande arter i Sverige. Sedan är rättsläget inte jättetydligt i de här fallen. Där är vår tolkning och vårt uppdrag att vårda den svenska floran och faunan och då kan inte vi acceptera att sådana här djur springer omkring. Nu vet vi inte vilken eventuell skada de skulle kunna göra eller om de ens klarar sig, men vilda djur har en förmåga att överleva.
I förarbeten till jaktlag och tidigare rättsfall framgår att Naturvårdsverket måste kunna agera så att främmande arter inte etablerar sig.
– Det här är ett särskilt fall men det kan vara så att fågeln börjar äta saker som vi inte vill att den ska äta. Vi vill inte ta några risker. De flesta ser de här som tamdjur och vi delar inte den uppfattningen. Är de ute i det vilda betraktar vi dem som vilda.
Om ni tar beslut om jakt, tar ni kontakt med ägaren?
– Det varierar. Så ofta tar vi inte sådana här beslut så det är svårt att svara på och det är olika från fall till fall. Men det är klart i det här fallet finns det någon som i alla fall har haft den i sin ägo.
Borde ägaren försöka fånga in den själv?
– Det är också en otydlighet i rättsläget. Att fånga den här fågeln är jakt. Och du får inte jaga på någon annans mark hur som helst eller utan tillstånd. Det är lite oklart rättsläge här. Men vi stöttar oss som sagt på förarbeten och något rättsfall där vi har i uppdrag att se till att det inte sker etableringar. Vi kan ta beslut om att en viss jägare får göra det på annans mark.
Kan det bli aktuellt att skjuta den här emun?
– Vi har inte tänkt mer än att är den ute i vilt tillstånd och uppenbarligen inte vill återvända så kanske vi får ta ett beslut om jakt. Det kan innebära både att skjuta eller att fånga den. Vi kan i nuläget inte säga vilket som skulle bli aktuellt om vi skulle ta ett beslut.
Fotnot: Vi har sökt ägarna för en kommentar.