När fotbollen kom till byn

På landet hade folk jättelånga arbetsdagar hela veckan, och så cyklade de ett par mil till grannsocknens fotbollsplan för att spela match och hem igen. De fixade sin fotbollsplan själva, och teaterföreställningarna och jättefesterna.

Foto: Susanne Hasselqvist

ÖDESHÖG2019-07-13 20:55

Det var nog livligt på landet då, när stora gårdar som Kyleberg och Renstad hade något hundratal anställda och det var fullt med folk i småtorpen runt omkring.

Det var då Svanshals IF bildades, i april 1933. Två kronor var årsavgiften.

– Det var mycket föreningsverksamhet på landet på den tiden, med många anställda på storgårdarna och många barn, berättar Runar Evertsson.

Han och Per-Ove Samuelsson ligger bakom årets utställning i Kvarntorps gamla skola.

Den handlar om idrottsminnen från bygden, och den växer efter hand som nya berättelser tillkommer från besökarna - som spelarnas namn till lagbilderna och gamla sparade tidningsurklipp som berättar om forna segrar.

Den allra första idrottsplatsen hade Svanshals IF i Strömmestad i närheten av Stora Kullen. Tidigt ordnades fester för att samla in pengar som behövdes till olika ändamål, som en bastu. 35 öre i inträde gav tillgång till roligheter som dans, tombola, föredrag och pilkastning, och förvaring av cykeln ingick.

1946 hade föreningen samlat in tillräckligt för att bygga sin bastu bakom affären i Kvarntorp.

– Vi badar än, varje fredag, berättar Per-Ove Samuelsson.

I slutet av 1940-talet förlorade föreningen sin idrottsplats och fotbollslaget lades ner, men redan i början av 1950-talet köptes ett annat område nära Stora Kullen och den nya idrottsplatsen fick namnet Åvallen. Den finns kvar än i dag.

– Fotbollslaget finns inte kvar, säger Per-Ove Samuelsson, men damerna har gympa, föreningen har tipspromenader och midsommarfirande.

Redan gamla Svanshals IF hade mer än fotboll på programmet. Förr åkte medlemmarna också skidor och sprang orientering, och på 1960-talet hade klubben ett bandylag.

– Vi höll på med allting, säger Runar Evertsson. När Kvarntorps skola lades ner hade vi skolan som träningslokal och spelade bordtennis här, och när vi hade åkt skidor gjorde vi hål i isen bakom uthuset för att svalka av oss i vattnet.

1965 lades Svanshals IF ner men ersattes 1972 av Rök-Svanshals IK. Bilder och urklipp som berättar om de gångna åren; prissamlingen, gamla fotbollsskor i läder, affischer, de första protokollen och klubbflaggan som damerna sydde, allt detta ingår i sommarens utställning i Kvarntorps gamla skola. Öppet på söndagarna i juli när det är sommarcafé och därtill på hemvändardagen 31 augusti.

Per-Ove Samuelsson och Runar Evertsson har mycket att berätta om idrottslivet i trakten.
Per-Ove Samuelsson och Runar Evertsson har mycket att berätta om idrottslivet i trakten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!