"Något måste göras"

Flyktingbarnen i Ödeshög mår inte särskilt dåligt. Men organisationen kring mottagandet har stora brister, enligt länsstyrelsen som gjort tillsynsbesök.

ÖDESHÖG2008-04-19 00:00

- Något måste vi göra, det är helt klart, säger Theddy Jonsson, socialkonsulent på länsstyrelsen.

Kraftig kritik har riktats mot hur de ensamkommande flyktingbarnen tas emot i Ödeshög. Inkompetent personal och dålig planering med godtyckliga beslut präglar verksamheten, menar kritikerna.

I Ödeshög finns 13 platser på två ungdomsboenden för ensamkommande barn. Ett par dramatiska händelser har spätt på kritiken ytterligare: vid ett tillfälle har en pojke skurit sig och fått ambulanstransport till sjukhus och vid ett annat tillfälle slog en av ungdomarna sönder stora delar av inredningen.

- Man har inte vare sig någon reell strategi och planering eller något fungerande regelverk för hanteringen av ungdomarna, skriver ungdomarnas gode män i en begäran om utredning hos länsstyrelsen.

Men redan före denna begäran hade flyktinghandläggare Susanne Axelsson själv begärt tillsyn av verksamheten. Hon efterlyste en bedömning av om brister finns och om vilka åtgärder som bör vidtas.

- Länsstyrelsen har tillsynsansvar för verksamheten, och det ser jag som en hjälp, inte ett hot, säger hon. Finns det brister i verksamheten så behöver de lyftas fram.

Theddy Jonsson påpekar att verksamheten på ungdomsboendena fungerar ganska bra, barnen mår inte särskilt dåligt. Det är de formella delarna som brister.

- Det finns inga mål och visioner för verksamheten, säger Theddy Jonsson. Kanske hade förre socialchefen tankar och planer för detta, men de har inte förmedlats vidare.

Maiken Hansson, (c), ordförande i socialnämnden, har dock för bara en dryg vecka sedan förklarat kommunens mål i ett svar på kritiken.

"Kommunens övergripande vision/mål för de ungdomar vi tagit emot är självfallet att möjliggöra en positiv utveckling för dem som individer", skriver hon och tillägger att personalen har fått en god introduktion med kontinuerlig fortbildning och handledning.

- Ja, kommunens mål är något i stil med att ungdomarna ska integreras i det svenska samhället, säger Theddy Jonsson.

- Men det räcker inte. Det ska finnas en vårdplan för vad man vill uppnå och den ska sedan brytas ner i en genomförandeplan. Detta saknas.

Flyktinghandläggarens arbetssituation har varit tuff, konstaterar länsstyrelsen. Förutom det övergripande utredningsansvaret är Susanne Axelsson också föreståndare för ett av de båda boendena.

- Hon har haft för mycket att göra, säger Theddy Jonsson.

- När jag började min tjänst 1 december hade jag precis en månad på mig att anställa personal till det nya ungdomsboendet, och det tog all tid, säger Susanne Axelsson. Administrationen hade inte skötts tidigare. Det fanns inga rutiner och mål.Jag fick allt i knäet: det gamla, det nuvarande och framtiden.

Kommunens utredningskapacitet har inte räckt till eftersom personal har saknats på socialkontoret som helhet. Nu har ett bemanningsföretag anlitats för att beta av gamla synder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om