Den borgerliga majoriteten har lagt ett förslag att konkurrensutsätta delar av den kommunala verksamheten. Det handlar om lokalvård, fastighetsskötsel och den tekniska enhetens verksamheter. Förslaget stötte på motstånd hos oppositionen och det lokala Kommunal. För närvarande pågår centrala fackliga förhandlingar, och de beräknas vara avslutade den 18 mars.
I ett upprop till de kommunanställda går LO-facken i Ödeshög till attack mot de politiker som vill genomföra detta och anklagar dem för att föra en ren borgerlig ideologi som hämtats från tankesmedjan i Stockholm. Dessa metoder kommer att leda till rena kaoset, anser de och anför Stockholms snöröjning och bostadsmarknad som talande exempel.
Det är inte sant att en pri- vatisering leder till en utveckling av kommunen, att det går att tjäna några pengar på den eller att arbetet och kvalitén kommer att höjas, menar de lokala LO-facken.
-- Hade det här skett före valet hade kanske inte den borgerliga majoriteten funnits. Det som är mest förvånade är att ett folkrörelseparti som centern håller på så där, säger Charles Eriksson från LO-facken i Ödeshög.
Även socialdemokratiskt styrda kommuner har infört entreprenad på kommunal verksamhet, bland annat Mjölby med äldreboendet Vifolkagården som mest näraliggande exempel.
-- Vad sossarna gör i Mjölby bryr vi oss inte om. LO i Mjölby är precis lika kritiska som vi. Det är ingen på LO-sidan som ställer upp på sånt, säger Charles Eriksson.
Kent Karlsson på LO-distriktet i Östergötland ser något annorlunda på saken och anser sig också kunna tolka LO-kollektivets uppfattning.
-- Privatiseringen har kommit för att stanna, säger han men tycker det är skillnad om pri--vatiseringen gäller omvårdnad eller sådant som inte rör människor, till exempel lokalvård och fastighetsskötsel.
Inte heller Jörgen Andersson, ombudsman på Kommunal Östergötland, delar de lokala fackens privatiseringsmotstånd.
-- Det ligger i ryggmärgen att reagera så. Idag tänker vi mer pragmatiskt. Vi kan acceptera privata alternativ bara finansieringen och styrningen sköts av det offentliga.
Förra årets kommunrevision om fastighetsskötsel och lokalvård i Ödeshögs kommun kan tolkas som stöd för att bevara den nuvarande organisationen. Där står det bland annat att möjligheterna till ytterligare effektiviseringar är mycket begränsade och att risken för högre kostnader ökar om organisationen ändras. Men revisionen ansåg också att förutsättningarna för att lägga ut mindre områden på entreprenad bör beaktas -- om befintlig personal kan och vill ta över städning. I dag sköter kommunen det mesta i egen regi med undantag för vissa badplatser och Boets skola som drivs av ortens byalag.
-- Vi måste se över hur den kommunala verksamheten fungerar i konkurrens med den privata. Det är inte givet att det ska privatiseras för att det ska konkurrensutsättas, säger kommunalrådet Jan-Olof Gustafsson (c).
Fördelen finns framför allt i småorterna där lokalvård och fastighetsskötsel kan skötas gemensamt av till exempel lokala utvecklingsgrupper, kyrkan, skolorna eller tillsammans med småföretag, anser han. Det senare ser han själv som en typiskt centerinriktad politik. Mer försiktig vill han däremot vara när det gäller privatisering av äldreomsorgen.