Mona, 88, får ingen färdtjänst

Mona Söderbäck, 88 år, har ansökt om färdtjänst fyra gånger. Men kommunen tycker gott att hon kan ta bussen.

Fyra avslag. "Jag blir tokig på alla dessa papper", säger Mona Söderbäck.

Fyra avslag. "Jag blir tokig på alla dessa papper", säger Mona Söderbäck.

Foto: Viktor Andersson

ÖDESHÖG2015-08-15 10:00

– Jag har balanssvårigheter och känner mig därför inte trygg med att åka buss, säger hon. Du ser ju själv hur jag måste ta stöd mot saker här i lägenheten.

Färdtjänst ska, enligt lag, beviljas den som på grund av funktionshinder har "väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel".

– Är jag ute och går måste jag använda rullator för att klara mig, säger Mona Söderbäck. Tidigare hade jag bara en käpp, och innan dess ett paraply, som jag kunde stödja mig på.

Rullatorn är verkligen toppenbra, fortsätter Mona Söderbäck. När hon rör sig i centrala Ödeshög är den guld värd. Men att ta sig ombord på en landsortsbuss med en rullator är inte det enklaste.

– Så som det är nu har jag en systerson som skjutsar mig när jag ska någonstans, säger hon. Men han bor i Vadstena och har familj där att tänka på.

"Hon kan ta bussen"

Är det svårt att få färdtjänst i Ödeshögs kommun?

Biståndshandläggaren som Corren ringer till hänvisar till Yvonne Holm, som är verksamhetschef för äldre- och handikappomsorgen.

– Det är inte svårare att få färdtjänst nu än vad det har varit tidigare, säger Yvonne Holm. Lagen är densamma och den säger att man måste ha väsentliga svårigheter.

Hon säger också att det har blivit lättare att åka med kollektivtrafiken nu när det finns bussar med låga trösklar i trafik.

Kommunen anser inte att Mona Söderbäck har "väsentliga svårigheter" att förflytta sig, och de menar i sina avslag att Mona, som har nära till en busshållplats, gott kan ta bussen om hon ska någon längre bit.

Överklagade en gång

Vid ett tillfälle har Mona Söderbäck överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten i Linköping. Men förvaltningsrätten valde att gå på samma linje som kommunen.

– Visst har jag nära till en affär, men det är tung att släpa med sig matvarorna hem. Det skulle jag använda färdtjänsten till. Och jag vill kunna åka till andra plaster utan att vara beroende av min systerson.

Annars är Mona Söderbäck nöjd med sin tillvaro som ålderstigen pensionär – och med hjälpen som hon ändå får. Sedan åtta år tillbaka bor hon i lägenhet. Tidigare bodde hon i eget hus. Hyreshuset där hon bor har hiss och dörrar som öppnas när man trycker på knappar. Och hon trivs verkligen i sin ljusa och rymliga lägenhet.

– Det enda som fattas mig är färdtjänst, säger hon. Och någon gång innan det är slut skulle jag vilja ha en katt igen. Men det blir nog inte av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om