Under flera veckor har arbetet med konstgräsplanen pågått på Vättervallen och inom kort kommer den stå klar för invigning.
– Den ska slutbesiktigas och godkännas först, men vi räknar med invigning under senare delen av oktober, säger Anders Rundgren, ordförande för Ödeshögs IK.
Efter markarbetet har 27 rullar med konstgräs lagts ut på den gamla grusplanen. Nu håller gräset på att limmas fast och samtidigt passar klubben på att förse planen med belysning och tillgänglighetsanpassa en del av området.
När konstgräset är på plats måste planen skötas ordentligt. Den ska borstas två gånger i veckan för att fördela ut de små plastkornen, så kallade granulatkulorna, som behövs för att skapa en mjuk och spänstig plan. Gräset ska krattas eftersom stråna inte får vika ner sig och knäckas.
Planen, som är 100 gånger 54 meter, är godkänd som en elvamannaplan. På samma yta kommer även niomannalag och två sjumannalag att kunna spela.
– Det här blir ett lyft för föreningen, säger Anders Rundgren.
– Det är en förutsättning om vi ska överleva. Ungdomar idag vill inte spela på grus, säger Fredrik Bäck, kassör i ÖIK.
Tidigare har föreningen fått åka till närliggande orter för att kunna träna med äldsta ungdoms- och seniorlagen. Nu slipper man det och kan förlänga säsongen ett halvår.
– Tidigt på våren och sent på hösten kommer vi kunna spela matcher här. Vi kommer även kunna lägga matcher på kvällar eftersom vi har belysning, det har vi ju inte haft innan, säger Anders.
En konstgräsplan har funnits på önskelistan under en längre tid och diskussionerna har pågått under många år.
– Redan för 20 år sedan tyckte Klas (Ingesson reds, anm.) att grusplanen skulle bli en konstgräsplan. Men vi har inte trott att vi ska kunna finansiera det eftersom det är en kostnad på strax över sex miljoner kronor, säger Anders Rundgren.
Det är ett gediget arbete som klubben, med Fredrik och Anders i spetsen, har lagt ner på att jaga pengar.
– Vi hade ett första möte förra hösten med företaget Svenskt konstgräs och Svenska Fotbollförbundet för att undersöka om det ens var möjligt att få till en konstgräsplan.
Efter att ha sneglat på hur andra klubbar har finansierat projektet valde föreningen att söka pengar från Allmänna arvsfonden och beviljades 4,8 miljoner kronor.
– För att få pengarna finns det en lista på kriterier som måste uppfyllas. Bland annat ska det inte finnas en liknande anläggning inom två-tre mils avstånd. Sedan ska vi kunna styrka att vi har nyttjanderätt i minst tio år, men det är ingen fara här eftersom klubben äger marken, säger Anders och berättar att Ödeshögs IK även äger grusplanen, byggnaderna och huvudplanen. Övriga ytor hyr man av kommunen.
Från Svenska Fotbollförbundet får klubben 300 000 kronor, RF SISU ger 300 000 kronor och hos Leader Folkungaland har man ansökt om ytterligare 600 000 kronor, som i nuläget inte är beviljat.
Enligt Naturvårdsverket räknas konstgräsplaner som miljöfarlig verksamhet eftersom spridningen av mikroplaster, bland annat via granulatkulorna på mattan, riskerar att förstöra miljön. På Vättervallen finns 92 säckar med granulat som ska hällas ut. För att minska spridningen finns det regler som klubben måste följa.
– Vi följer de senaste rekommendationerna. Det ska finnas styrda in- och utgångar till planen där man ska kunna borsta av sina skor. Det ska vara staket runt hela planen. Vi måste ha granulatfällor vid alla brunnar ute och inne i duscharna. Som det är nu finns det inget annat alternativ till granulat, säger Anders Rundgren.