Den befintliga anläggningen kan inte användas på grund av närheten till dricksvattenbrunnen, risken för föroreningar är för stor. Eftersom fastigheten är så liten, 623 kvadratmeter, anser Miljödomstolen det vara svårt att anlägga den infiltrationsanläggning som hade behövts.
En möjlighet hade varit att ha avloppsanläggningen på grannens mark. Grannen är dock inte beredd att sluta det servitutsavtal som krävs.
Sista möjligheten hade varit att markägaren köpt in mark.
Men det tycker inte Miljödomstolen är ett rimligt krav att ställa på en markägare. Dels för att för att förutsättningarna för ett köp och fastighetsbildning tycks vara oklara, dels för att markköpet skulle te sig orimligt dyrt i förhållande till miljönyttan, resonerar domstolen.
Fastigheten används bara några veckor på sommaren. Därför förutsätts mängden avloppsvatten inte blir särskilt stor under ett år och de transporter som krävs av tung trafik bli marginell, enligt domstolen.
Domen tar miljönämndens ordförande Håkan Johansson (m) som intäkt för att markägare i Ödeshögs kommun ska kunna få mer generösa tillstånd i fortsättningen.
- Det viktigaste är att inte miljön försämras. Jag håller på den lilla människan mot myndigheterna, säger han och tänker se till att miljöchefen inte motarbetar detta.
När beslutet togs att avslå fastighetsägarens begäran att anlägga sluten tank reserverade sig Håkan Johansson och Mona-Lisa Hauge (m). Som framgått i tidigare artiklar har ordföranden och kommunens miljöchef Torgil Slatte haft olika uppfattningar om vilka krav som kan ställas på enskilda markägares avloppsanläggningar. Miljöchefen är för närvarande på semester och kunde därför inte nås för en kommentar.