– Det är ett speciellt klimat i Ödeshög, det är olika klimat på grund av Vättern. Det blir både kustlands-, höglands- och inlandsklimat, men också något som jag valt att kalla Ombergsklimat, säger meteorologen Joel Mellin som nyligen hade en föreläsning i Ödeshög om framtidens klimat på orten, med en historisk tillbakablick.
Han förklarar att Vättern påverkar molnen så att de delar sig just över kommunen och att vinden, som ofta kommer från sydväst, för med sig varm luft över Hästholmen och Omberg där Vättern är som bredast.
– Omberg/Hästholmen är troligen en av Sveriges soligaste platser. Det finns ingen mätare där, men det finns generella satellitkartor över Sverige som visar att det är mindre moln i området.
– Meteorologiskt sätt borde det vara så, men det skulle också vara kul att få det bekräftat med en mätstation.
Han menar att området är i klass med Stockholm, Karlstad och Göteborg som annars anses som de soligaste platserna. Hoburg på Gotland är den allra soligaste platsen i Sverige.
Joel jobbade som meteorolog på Sveriges television mellan åren 2013 och 2018. Han är född och uppvuxen i Gränna och flyttade 2019 till Boet, söder om Ödeshög.
När fastnade du för meteorologi?
– Från första början var jag intresserad av astronomi. Jag köpte tidigt teleskop och tittade på stjärnhimlen.
I övre tonåren tänkte han att det var svårt att få ett jobb som astronom.
– Det är så extremt smalt, så jag funderade på meteorologi istället. Jag tyckte det var kul att kolla temperaturer och föra statistik om vädret. Jag klippte ut väderprognosen från tidningen varje dag och samlade dem i en pärm.
Han kollade prognosen och såg om den stämde med vilken temperatur som faktiskt blev.
– Jag höll på i några år och samlade information varje dag.
Fascinationen för väderobservationer började tidigt. Joel skrev upp temperaturer, vindar och när träden tappade sina löv på hösten.
– Jag har alltid gillat all form av statistik.
Efter studier i Lund och Köpenhamn samt några år som lärare i Norge, började han jobba som meteorolog på SVT i Stockholm.
Hur var det att stå framför kameran?
– Jag har alltid tyckt om det, när jag var liten lekte jag och min kusin "Nyheter och väder" och jag imiterade Claes Elfsberg, rättade till håret och försökte göra Rapport-vinjetten.
Joel började med lokala vädersändningar som spelades in i förväg för att sedan göra morgon- och kvällsväder i direktsändning.
– Det var lite nervöst med livesändning, det är en miljon personer som tittar, men just där och då är det bara ett nyhetsankare, en kamera och en kameraman.
Har du gjort någon tabbe i direktsändning?
– Nej, inte språkligt. Men jag har kommit in sent och varit andfådd, när det har varit något teknikstrul. Jag glömde dra upp gylfen en gång, det observerades direkt. Det blev värsta nyheten i kvällspressen.
I augusti 2018 slutade Joel på SVT och han bestämde sig för att starta eget företag.
– Jag bodde i Gränna och pendlade till Stockholm och när jag träffade min nuvarande fru såg vi inte Stockholm som boplats framför oss. Vi startade en butik och ett bageri i Gränna som var kopplat till vårt intresse för hållbarhet, klimat, miljö och hälsa.
I höstas flyttade de butiken till Boet, men har främst en webbutik.
Vad gör du nu?
– Jag har börjat studera till energiingenjör. Jag vill koppla ihop meteorologin med miljö och energi, allt hör ihop.