Det kom fram på den träff Ödeshögs kommun anordnade i torsdags kväll. Då slutredovisade två konsulter den gedigna utredningen om de stora översvämningarna i somras.
Karl-Martin Lindström och Bo Hättestrand har inventerat omkring 40 dammar, invallningar och andra utsatta anläggningar. Vid insamlingen av vattendomar och tillståndshandlingar för ansvariga markavvattningsföretag visade det sig att en hel del saknades. Mycket tyder på att flertalet inventerade dammar inte är lagligförklarade i någon dom, varken enligt gamla vattendomen eller miljöbalken.
Avrinningen från Tåkern till Mjölnaån mot Vadstena var förvånansvärt liten under högflödet, vilket tyder på att rensning och underhåll av åfåran är eftersatt. Utredarna har också dragit slutsatsen att de omfattande översvämningarna nära Tåkern troligen berodde på försummad rensning av Disevidån och dåligt underhåll av invallningarna. Vissa dammar i åns övre lopp är undermåligt konstruerade och eller dåligt underhållna.
Utredarna gav också förslag på åtgärder. Som högsta prioritet såg de att Vägverket borde inspektera trummor och andra anordningar för avvattning utmed turistvägen längs östra Vätterbranten, liksom att det måste väckas liv i alla insomnade markavvattningsföretag.
Karl-Martin Lindström föreslog också att det inrättas ett bevakningssystem. Via satellitbilder kan stora öppna vattenytor upptäckas så att dammluckorna kan öppnas i tid.
Flera markägare krävde klara besked av länsstyrelsen om hur upprensningen av sjöar och vattendrag ska gå till. Det måste avgöras från fall till fall, svarade bland annat Matts Claesson på naturvårdsenheten. Det lät inte som om markägarna var nöjda med detta, men frågan förblev olöst.
Var och en måste ta ansvar för sin del, uppmanade bland annat räddningschefen Hans Felixon. Markägarna höll god min. Ingen anklagade någon annan i detta forum. Men vissa frågor är ännu olösta och kan leda till rättsprocesser. Även länsstyrelsen har självkritiskt sett över sin egen verksamhet vilket redogörs i en rapport.
Karl-Martin Lindström kom avslutningsvis med en glädjande brasklapp som ledde till förvånade skratt bland deltagarna.
Klimateffekten lär leda till mer nederbörd, ändå kan vattenflödena runt Vättern minska och bli mer jämna. Den högre temperaturen leder till att vattenavdunstningen ökar och flödena från snösmältningen minskar, enligt forskaren Sten Bergström på SMHI.