Många idéer när bybor diskuterade gamla skolans framtid

Ska Boets skola bli centrum för närodlad och lokalproducerad mat? Kurser eller café? Holavedsturism med naturupplevelser i fokus?

Boets skola har varit nedlagd sedan 2017, och nu samlas bygdens folk för att fylla den med aktiviteter.

Boets skola har varit nedlagd sedan 2017, och nu samlas bygdens folk för att fylla den med aktiviteter.

Foto: Privat/Arkivbild

Ödeshög2020-10-21 10:00

Det är ingen brist på idéer när Boetborna samlas till idémöte för att diskutera skolbyggnadernas framtid. 

– Vi tänkte kanske att det skulle komma tio personer på vårt lilla möte, men vi blev närmare 30, och i olika åldrar, säger Christina Bryntesson, nöjd ordförande i byalaget.

undefined
Det är ingen brist på idéer när Boetborna diskuterar vad som ska hända med den gamla skolbyggnaden.

Skolan lades ner 2017 men användes till fritids i ytterligare ett par år. När det lades ned beslutade kommunen att sälja, men många i bygden vill att lokalerna ska komma till fortsatt användning. Idrottshallen är fylld med aktiviteter. Här tränar fotbollslag, här spelas det bordtennis och här gympas det i olika grupper. Men hallen är i stort behov av renovering, det senaste problemet är att det regnar in.

Ett annat problem är att idrottshallen delar värme, el, vatten, avlopp och fiber med skolbyggnaden. Kommunens uträkning visar att det kostar omkring 500 000 kronor att dela upp vatten och fiber om byggnaderna får olika ägare, att dela upp också avloppet och värmen skulle kosta bortåt 600 000 kronor till. 

Men nu har byalaget alltså planer på att ta över hela anläggningen och fylla skolhuset med aktiviteter.

undefined
Boets skola lades ner 2017.

– Mötet gav många konkreta förslag, säger Christina Bryntesson. Både nyinflyttade och de som har bott i bygden sedan födseln har engagerat sig. Det känns hoppfullt.

Ett förslag är att skolans kök ska kunna användas för att stycka kött som sedan kan saluföras som lokalproducerat Boet-kött. Kurser i att sylta och safta för att hålla liv i sådana kunskaper är en annan tanke.

– Överhuvudtaget är lokalerna förstås lämpliga för kurser av alla möjliga slag, de är ju anpassade för det, säger Christina Bryntesson. 

Den gamla lärarbostaden kan hyras ut som bostad, kanske ombyggd till två ettor. Att använda lokalerna till ett café är en annan idé, och att göra skolbyggnaden till ett centrum för turism eller lägerverksamhet är ytterligare möjligheter.

Byalaget kommer att fungera som paraplyorganisation för olika arbetsgrupper som ska jobba vidare med olika ansvarsområden: hur arbetet ska organiseras, hur ekonomin ska klaras, husen renoveras och olika evenemang inrymmas i lokalerna.

– Vi vet ännu inte exakt hur stora kostnaderna blir, och vi kommer att söka sponsorer, säger Christina Bryntesson. Och våra diskussioner med kommunen, fastighetsägaren, har vi ännu inte avslutat. Men att intresset är stort för att byalaget ska ta över skolan är helt klart.

Karta: Boets skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!