Lokalt björkvin lanseras i höst

Bild: Ellinor Ruuth

Bild: Ellinor Ruuth

Foto:

ödeshög2005-08-09 00:00

‚Specialister på Svenska bär

Björkvin från Hålavedens handelshus. Ska det bli nästa alkoholprodukt från Ödeshögs kommun som exponeras på Systembolagets hyllor?

Ordförande Stellan Tagesson och övriga medlemmar i Hålavedens handels-hus går i spänd förväntan inför hösten. Ska samarbetspartnern Grythyttans Vin AB lyckas med uppgiftenfå in björkvinet i Systembolagets sortiment?

-- Det vore naturligtvis ett rejält lyft för vår verksamhet . Vi hoppas i första hand på en lokal lansering i Östergötland, säger Stellan Tagesson och visar ett förslag till en etikett.

Det är inte bara tillfredsställelsen att se björkvinet på Systembolaget han tänker på, utan det faktum att samtliga andelsägare i föreningen satsat en rejäl slant vardera.

Grannens idé

Idén att utnyttja björksav som bas för ett vitt, torrt vin kläckte hans granne och företrädare på ordförandeposten, Arne Arvidsson. I våras strax före lövsprickningen tappade traktens björkar på 1 000 liter björksav för leverans till Grythyttan. Till kommande vår krävs att volymen sexdubblas vilket räcker till cirka 10 000 flaskor.

-- Då blir det stressigt för vi har bara någon vecka på oss, konstaterar Stellan.

Ställs det några särskilda krav på de björkar som leverera saven?

-- Den bästa råvaran kommer från björkar som växer på en höjd. De ska helst inte stå i kärr.

Björken tappas med hjälp av borr och gummislang en halvmeter ovanför marken. Hålen pluggas igen. Stellan räknar med att varje björk kan tappas tre gånger.

Trakten kring bostaden i Jonshult -- på vägen mellan Stora Åby kyrka och Adelöv - är ganska rik på lövskog.

Ingen vinkännare

Varken Stellan eller hans kollegor är några vinkännare eller vinentusiaster. Stellan själv är en ytterst sporadisk vinkonsument. Däremot drack familjen björksav utblandat med vatten som måltidsdryck när han var barn. Det har en neutral smak med inslag av sötma.

-- Vi ser oss som råvaruleverantörer, inget annat. Vi litar på att vår samarbetspartner kan branschen.

Handelshuset söker aktivt nya produkter för att bredda sitt utbud av lokalt producerade varor.

Grillkolstillverkningen står på egna ben med försäljning i Tranås, Vad-stena och Ödeshög, och den rökta lammkorven levereras till gårdsbutiker som Bleckenstad och Askeby.

Ett kollektivägt handels-hus är något av en hybrid mellan ideell förening och traditonellt företag. Stellan Tagesson vill att den företagsekonomiska synen dominerar.

-- Våra ansträngningar måste ge något i plånboken också. Projekt som saknar ekonomisk bärkraft lägger vi ner.

Har ni några moraliska betänkligheter med tanke på att det är en alkoholprodukt ni producerar?

-- Nej, i de banorna har vi inte tänkt. Synen på alkohol är ju avdramatiserad numera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om