Lokaler till vårdcentralen dröjer – corona kom emellan

Arbetet med att hitta nya lokaler till vårdcentralen i Ödeshög blev uppskjutet på grund av pandemin. Nu ska Region Östergötland och Ödeshögs kommun ta upp frågan igen och göra en avsiktsförklaring.

Vårdcentralen får vara i de tillfälliga lokalerna i två år med möjlighet till förlängning.

Vårdcentralen får vara i de tillfälliga lokalerna i två år med möjlighet till förlängning.

Foto: Nathalie Wahlbeck

Ödeshög2020-10-22 10:00

Region Östergötland ansvarar för vårdcentralen i Ödeshögs kommun. Under flera år hyrde regionen lokaler av Ödeshögsbostäder. De fick dock flytta ut från lokalerna med anledning av bekymmer med arbets- och inomhusmiljön. 

Vårdcentralen är i nuläget flyttad till tillfälliga lokaler vid Skolgatan. Där har de tillfälligt lov på två år med möjlighet till förlängning. Folktandvården är kvar i samma lokaler som tidigare. Ödeshögs kommun och Region Östergötland samverkar för att hitta nya lokaler.

– Arbetet startades upp i våras då man bildade en grupp mellan kommunen och regionen. Det blev pausat på grund av corona. Vi har förståelse för att regionen har haft en ansträngd situation men hoppas nu på att ta steg framåt, säger Annicki Oscarsson (KD), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Ödeshögs kommun.

Nu kommer Ödeshögs kommun och Region Östergötland att ta upp frågan igen. De kommer att ta fram en avsiktsförklaring där man tittar på var vårdcentralen kan tänkas placeras och hur lång tid det kan ta innan man har nya lokaler.

– Man tittar på vad som passar både regionen och kommunen. Det är viktigt att ha vårdcentralen på rätt plats för samhällsutvecklingen, säger Annicki Oscarsson.

En del fastigheter som ägs av kommunen eller Ödeshögsbostäder kan bli aktuella.

– Vi börjar med att titta på vilket behov vården kommer att ha. Det gäller både primär- och tandvården. Nästa steg blir att se om det finns några sådana lokaler, säger Reine Sundell, fastighetschef på Region Östergötland och fortsätter:

– Vi kommer också att titta på hur vården kan komma att se ut om ett par år. Det är svårt att säga det och har inte blivit enklare med pandemin.

Enligt Reine Sundell kan det dröja till 2025 innan det finns nya lokaler till vårdcentralen i Ödeshög.

– Det kan vara en befintlig byggnad, men enligt detaljplanen kanske man inte får ha vårdverksamhet där. Det kan göra att det tar längre tid än vad man tror.

Vid en flytt kommer troligtvis Folktandvården att flyttas med. 

Det är i nuläget oklart vad som kommer att hända med de gamla lokalerna där vårdcentralen tidigare fanns.

– Vi kommer att avvakta. Det beror på vad vi vill ha för verksamhet där i framtiden. Vi vill inte gå in och renovera saker som man måste bygga om, säger Peter Kenell, vd för Ödeshögsbostäder.

Folktandvården är kvar i de gamla lokalerna. När vårdcentralen har nya lokaler kommer de dock troligtvis att flytta med.
Folktandvården är kvar i de gamla lokalerna. När vårdcentralen har nya lokaler kommer de dock troligtvis att flytta med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!