Lisbeths lantblomsterhandel nominerad till företagspris

Hon startade blomsterhandel på landet mitt under pandemin. Nu är Lisbeth Stolt nominerad till ett nyföretagarpris.

Lisbeth Stolt, som öppnade Blomsterladan i Åryd utanför Ödeshög för ett och ett halvt år sedan, är nominerad till Årets nyföretagare.

Lisbeth Stolt, som öppnade Blomsterladan i Åryd utanför Ödeshög för ett och ett halvt år sedan, är nominerad till Årets nyföretagare.

Foto: Lovisa Lindstrand

Ödeshög2021-11-05 15:24

Det är Nyföretagarcentrum i västra Östergötland som nominerat Lisbeth Stolt till priset Årets nyföretagare.

Det var våren 2020 som ladan i Åryd utanför Ödeshög var färdigrenoverad och hon startade företaget Blomsterladan. Efter att ha jobbat med växter i 40 år som anställd var det dags att starta eget. 2018 lades handelsträdgården i Hästholmen ned och hon började jobba i barnomsorgen i stället. Ladan köpte hon och maken Hans egentligen till hans byggföretag. Nu blev det blomsterhandel i stället.

Hur var tajmingen att starta då?

– Det var inte bästa tajmingen. Men vi planerade och renoverade redan hösten 2019. Vi sa att vi får hoppa över baluns på öppningen och rätta oss efter alla restriktioner.

Hur har det gått?

– Det har rullat på, jag har haft en anställd i år på halvtid april till juni när det är högtryck. Sen på sommaren var det mer sommargäster och turister som är ute och åker. Vi har ju en skylt med kafé vid vägen som folk ser och stannar till. Men kafédelen är inte min huvudverksamhet.

Vad är det kunderna vill ha just nu?

– Just nu är det allahelgonabinderierna. Det har varit mycket sånt de senaste veckorna. Sedan kommer advent med julstjärnorna som alla vill ha. Efter Lucia drar det igång på riktigt med julblommor, berättar Lisbeth Stolt.

Några egna odlingar har hon inte utan tar hem blommor och buskar till sin butik Blomsterladan i Åryd mellan Ödeshög och Boet.

Om priset Årets nyföretagare som delas ut på tisdag konkurrerar Lisbeth med bemanningsföretaget Vidstiges vård och rådgivning i Motala.

– Det blir spännande och roligt. Jag har lagt ner väldigt mycket tid på detta, så det känns som en bekräftelse, säger Lisbeth.

Karta: Åryd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!