– Fastigheten swishade förbi på Hemnet och jag fastnade för det vackra huset, berättar Lisa Öberg.
Det gulputsade huset i Svanshals från 1849 ligger på västra sidan av fågelsjön Tåkern. Ljuv musik spelas i högtalaren, kaminen är tänd och ljusen brinner på borden i den stora salen som historiskt varit skolsal, postkontor, församlingshem och café.
– Efter visningen tänkte jag "Shit, vad fint, det här vill jag ha". Det blev väldigt spontant, samtidigt som jag letat efter något liknande ganska länge. De som hade huset innan har gjort väldigt smakfulla val och förvaltat huset väl. Allt föll mig i smaken och miljön här är helt fantastisk.
Vad föll du för?
– Helheten, tror jag. En stämning byggs upp när jag åker genom trädalléer hit, sedan kliver man in i huset med högt i tak och vackra väggar. Jag får en varm känsla.
Har du någon koppling till området?
– Nej, jag hade aldrig varit här, men jag kände ändå en stark anknytning och en hemmakänsla.
Vad är tanken med fastigheten?
– Tanken är att hyra ut det som ett semesterhus. Jag har själv försökt samla ihop min familj och hyra hus, men det finns ganska få där man kan vara många.
Blir det inget vandrarhem?
– Nej, man hyr hela huset, på helger, en vecka, fest eller bröllop.
Lisa tror det kan vara en fördel att huset ligger mittemellan många stora städer och vid ett turiststråk, nära Vättern och Tåkern.
Är det inte en nackdel att det ligger långt ut på landet?
– Många som hyr hus vill ju bort från större städer. Det är bra att det är lite ensligt och ensamt. Det finns lokala caféer och mycket lokalproducerat här intill.
Lisa tror på samarbeten med kringliggande företag.
– Jag tycker samarbeten är jättekul, att man ser varandra som tillgångar, inte konkurrenter.
Lisa bor i ett sekelskifteshus i Mantorp och jobbar som egenföretagare. Hon är fotograf, har småskalig hunduppfödning och äger ett antal fastigheter runt om i Östergötland tillsammans med sin man. De har två barn och fyra hundar.
Hur hinner ni med allt?
– Vi har många järn i elden, men nu blir det mest det här för min del.
En del av det nya husprojektet bottnar sig också i en traumatisk upplevelse som inträffade för fem år sedan och som gav familjen ett annat perspektiv.
– Jag, mamma och min dotter skulle åka till Norge. Jag vaknade på morgonen med magsmärtor och trodde att jag hade resmage. Jag låg på golvet och bara skrek och kunde inte stå upp. Vi åkte till akuten och gjorde en massa undersökningar, men till sist såg de på röntgen att jag hade ett pågående tarmvred. Det blev akut operation, läget var riktigt allvarligt och ganska traumatiskt.
Det blev ett "wake up call".
– Det ändrade synen på livet. Saker som man trott var viktiga blev helt plötsligt inte viktiga alls. Jag och min man bestämde oss för att bara försöka göra roliga saker, vara med vänner, gå på konserter, ha tillställningar och åka på resor. Det är tråkigt att det ska till en allvarlig händelse för att man ska börja tänka.
Under förra våren fick Lisa opereras igen.
– Man är ganska handikappad efter ett sådant ingrepp. Det var svårt med små barn när jag knappt fick röra dem under de första sex veckorna efter operationen. När jag blev bättre fick vi lite "good feelings" och hittade då det här huset.
Vad ska ni göra härnäst?
– Hyra ut huset. Vi skulle också byggt en pool nu i höst, men taket läckte in så vi fick byta prioriteringar.