Lär dig om öring – och kolla in leken

Premiärupplagan av Öringveckan i Ödeshög är i full gång – på programmet står bland annat fisksafari, föredrag och korvgrillning.

Öringsafari. "Det är sällan man kommer fisken nära på det här sättet, säger Ingrid Bergengren om upplevelsen att följa den lekande öringen i Ålebäcken.

Öringsafari. "Det är sällan man kommer fisken nära på det här sättet, säger Ingrid Bergengren om upplevelsen att följa den lekande öringen i Ålebäcken.

Foto: Åke Karlsson/Anna Avdiakova (montage)

Ödeshög2017-10-30 16:02

En könsmogen öring återvänder gärna till sin uppväxtbäck för att leka och lägga sin rom. Det är kring detta skådespel som veckan kretsar. Förra årets låga vattenstånd ledde till minskad lek, men enligt kommunens naturvårdare Ingrid Bergengren är det betydligt mer aktivitet i vattendragen i år.

– Vi räknade till 55 fiskar i lördags. Vattennivån i Vättern är fortfarande lägre än normalt, men den ser betydligt bättre ut än det gjorde i fjol.

Onsdagskvällens safari vid Ålebäcken utanför Hästholmen riktar sig särskilt till de yngre. Det är just i början av november som öringen har sin bästa lektid. Besökare uppmanas att ta med en pann- eller ficklampa och stövlar är att föredra.

– På dagen håller sig fisken undan, men på kvällen går det att komma väldigt nära. Det är en fascinerande naturupplevelse. En liten pojke som var med i helgen bara bubblade när han fick se dem, säger Ingrid Bergengren med ett skratt.

På lördagseftermiddagen föreläser dessutom representanter från Vätternvårdsförbundet om hälsan hos sjöns fiskar, miljöhot och framtidens hållbara fiske, innan en ny möjlighet att följa fiskarnas lek i Ålebäcken ges på kvällen. Öringveckan inleddes i lördags och anordnas alltså för första gången. Den är ett samarbete mellan Ödeshögs kommun och naturum Tåkern där även Länsstyrelsen och Vätternvårdsförbundet deltar.

Fotnot: Onsdagens öringssafari inleds med korvgrillning vid 17 och lördagens aktiviter inleds klockan 14.30 på naturum Tåkern. Ålebäcken är belägen mellan Hästholmen och Omberg och skyltar att följa finns vid avfarten från gamla riksväg 50, numera länsväg 919.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!