Det var alla överens om på måndagens informationsträff i en fullsatt Riddarsal där markägare utmed Orrnäsån, Disevidån, Ålebäcken, Stavabäcken, Narbäcken, samt ägare av dammar i anslutning till de här objekten deltog.
Dessutom medverkade representanter för länsstyrelsen, Vattenfall, räddningstjänsten och kommunens gatukontor. Både för mötets initiativtagare, Ödeshögs kommun, och samtliga deltagare var det allra viktigaste att dra lärdomar av sommarens händelser, samt att komma fram till en plan vad man ska göra i framtiden.
- Vallar och diken måste underhållas. Om bäckar inte rensas kan deras kapacitet sjunka till en tredje del och då kan de inte ta emot allt vatten.
- Jobbar man med det här ska man kunna möta framtiden, sa Carl-Johan Rangsjö på jordbruksenheten i Linköping.
Det var i för sig inget som markägarna inte visste, men de allra flesta ansåg att länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för vattenverksamhet, hindrade dem att utföra detta underhållningsarbete.
- Jag ville rensa ån, men länsstyrelsen förbjöd mig och drog mitt tillstånd.
- Vem bär ansvaret då? Är det mitt ansvar, undrade Claes Hultberg, en av markägarna.
Att reda ut vem som bär ansvar i liknande fall samt vem som ska göra vad var helt omöjligt.
Men två saker var klara: att reglerna i miljöbalken är luddiga och att länsstyrelsen lågprioriterade tillsyn av underhåll av diken och ån.
- Det ska vi vara mycket bättre på, lovade Magnus Lindskog, jurist på länsstyrelsens rättsenhet.
Det bestämdes att deltagarna ska fortsätta diskutera de här frågorna på nästa möte i januari.