Länsstyrelsen: Inte självklart att ägaren får jaga emun

Jordbruksverket har särskilda direktiv för strutsfåglar. Och eftersom de klassas som vilt kan det finnas lagliga hinder för ägaren att fånga in sin fågel.

Emun har gäckat befolkningen i Ödeshög sedan i slutet av mars och har upprepade tillfällen setts i Ombergtrakterna, bland annat i närheten av Rök.

Emun har gäckat befolkningen i Ödeshög sedan i slutet av mars och har upprepade tillfällen setts i Ombergtrakterna, bland annat i närheten av Rök.

Foto: Arkivbilder, läsarbilder

Ödeshög2023-06-10 11:00

Länsstyrelsen har tillsynsansvar gällande djurskydd och har tidigare uppgett att man inte agerar i emufallet trots att en anmälan gjorts. Ärendet avlutades då anmälan ansågs baseras på andrahandsuppgifter. När vi återigen tar kontakt visar det sig att ägaren saknar tillstånd för att hålla emuer i vilthägn.

– Nu har vi fått uppgifter om att det är ett hägn som saknar tillstånd och då är det vår uppgift att kolla upp så att allt står rätt till eller inte och agera utifrån det, säger Jim Forsberg, vilthandläggare. Emu som är ett strutsdjur behöver man tillstånd för eftersom de klassas som vilt. Om djur som klassas som vilt skulle kliva utanför hägnet och inte är märkta med någon form av id-nummer är det tveksamt om ägaren ens får fånga in emun eftersom de klassas som vilda djur. Men nu är det här ett lite särskilt fall.

Det är jaktförordningen som reglerar att man inte får "jaga" vilt på någon annans mark.

undefined
Jim Forsberg, vilthantläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Kan det verkligen vara så att ägaren inte får fånga in sitt djur? Emun kan ju inte förväxlas med andra vilda djur.

– Det vet jag inte, det får Naturvårdsverket svara på.

Är det samma regler som gäller om man har emuer som husdjur?

– I och med att de inte går under tamdjur utan som vilt så är det upp till ägaren att ta reda på vad som gäller.

Jordbruksverket, som ansvarar för att utforma direktiv ur ett djurskyddsperspektiv, har särskilda krav för strutsar och emuers skötsel och boendemiljö, bland annat att de inte får vara ensamma. Sjuka, aggressiva eller utstötta djur får hållas ensamma tillfälligt, men då ska de kunna se och höra andra strutsar. Dessutom ska alla anläggningar med fjäderfän registreras på Jordbruksverket. 

– Det är EU-lagstiftningen som kräver det, berättar Karin Lundborg, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket. Det handlar mycket som smittskydd och spårbarhet, att man ska veta var anläggningar med djur finns om vi får in en smittsam sjukdom i landet. Även om du har fåglar eller ett fåtal hönor för hobby ska anläggningen finnas registrerad.

Enligt Jordbruksverket är anläggningen i Ödeshög inte registrerad.

– Grunden i all djurhållning som utgår ifrån vad som står i djurskyddslagen är att man som djurägare ska ha tillräcklig kunskap och kompetens för att hålla sina djur på rätt sätt, och ha tillsyn på sina djur så man kan agera vid behov om de är sjuka eller skadade.

Fotnot: Vi har sökt ägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!