– Det finns inget bättre, säger han. Jag gör något som betyder något, jag lär mig språket och jag lär mig massor om kultur och traditioner. Och jag möter människor och får nya kontakter.
Aldrig, tänkte han från början, när han erbjöds det som kallas "extratjänst" inom äldreomsorgen. Inte kunde han se sig själv jobba där. Men att bli guldsmed utan kontakter och en massa kapital var inte möjligt, och att starta kafé var väldigt krångligt.
– Ojojoj så jobbigt, säger Maikel. Jag hade inte riktigt något val och ganska snart insåg jag att wow! Vilken tur jag har haft! Jag gick i skolan i ett år för att lära mig svenska, men jag lärde mig ingenting där jämfört med när jag kom hit.
"Extratjänst" är statligt betalda jobb för dem som är långt från arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingens satsning har fått kritik för att den kostar mycket och inte når dem som bäst behöver det. Men i Ödeshög har satsningen skapat möjligheter.
– Vi har tagit emot ganska många, säger Lina Lundstedt, arbetsmarknadsstrateg i kommunen. Nu har vi 15 som jobbar i vård, omsorg och skola. Målet är att ha ett 20-tal under året.
– Jobben anpassas efter olika bakgrund och utbildningsnivå. Flera har gått vidare till andra jobb efter en tid och någon har bestämt sig för att läsa vidare.
Maikel har just fått ett nytt jobb som vaktmästare på Ödeshögsbostäder.
– Det hade jag aldrig fått utan jobbet i äldrevården, säger han. Jag har fått riktiga arbetsuppgifter och fått visa vem jag är.
Arbetsuppgifterna får inte tas från ordinarie personal.
– Nej, men extratjänsterna kan användas för att göra det lilla extra, guldkanten, säger Mariann Strömberg som är enhetschef på Solgården.
Marita Johansson är undersköterska på demensenheten och hon är positiv till extratjänsterna.
– I början krävs en del handledning, det tar tid att komma in i jobbet, säger hon. Men efter hand går det allt lättare, och den ordinarie personalen får mer tid för omvårdnad.
Maikel har serverat frukost, promenerat och pratat med de gamla. Bland det roligaste var att cykla runt i samhället i sällskap med en äldre passagerare på parcykeln.
– Jättebra för de gamla som inte kan gå så långt, säger han ivrigt, vi åker till torget och hälsar lite på folk där, vi åker till hembygdsgården och tittar, de gamla är jätteglada och jag blir också jätteglad.