Polis larmades – anställda upptäckte vitt pulver i valsedlar

Två anställda på Ödeshögs kommun skulle förbereda valsedlarna inför EU-valet på söndag. Då fick de en chock. Bland valsedlarna låg ett vitt pulver och snart var polis, räddningstjänst och ambulans på plats. Pulvret är inte analyserat.

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till kommunhuset i Ödeshög.

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till kommunhuset i Ödeshög.

Foto: Läsarbild

Ödeshög2024-06-05 12:15

EU-valet närmar sig och på tisdagen började två anställda plocka i kartongerna där valsedlarna förvarades. Det var då de upptäckte det vita pulvret. Det låg inflikat mellan valsedlarna.

undefined
På tisdagen var det stort räddningspådrag utanför kommunhuset efter att anställda upptäckt vitt pulver i en kartong och händelsen väckte stor oro, berättar Jenny Nolhage, kommundirektör i Ödeshögs kommun.

Jenny Nolhage som är kommundirektör i Ödeshögs kommun berättar:

– Vi får kartonger från Valmyndigheten med valsedlar och de kartongerna har funnits här i flera veckor. Nu håller de som arbetar med EU-valet på att packa ihop det som ska ut i vallokalerna inför söndag och det var i samband med det som man upptäckte vitt pulver i en av kartongerna.

undefined
Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till kommunhuset i Ödeshög.


De två anställda reagerade med en typisk krisreaktion och frågade sig om det kunde vara något allvarligt. En stor räddningsinsats inleddes och snart stod flera blåljusstyrkor utanför kommunhuset. Kontakter hölls även med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och Valmyndigheten, enligt Jenny Nolhage.

– När vi började mejla ut information så är det klart att många blev oroliga.  

Pulvret är inte analyserat och några sådana planer finns heller inte.

– Den förklaring vi fick senare på kvällen från Valmyndigheten var att när tryckerier trycker så sprutar man ut ett pulver på pappersarken för att de inte ska klibba ihop. Och då måste det ha blivit någon ansamling av pulver så det har blivit något fel i maskinen som sprutar ut pulvret.

undefined
Efter kontakt med MSB och Valmyndigheten blåstes räddningsinsatsen av.

Räddningstjänst och polis tog senare på tisdagen beslutet att avblåsa insatsen när förklaringen från MSB kom. Pulvret i sig var inte analyserat innan man avblåste, berättar Jenny Nolhage.

– Men kartongerna har funnits här i flera veckor och har varit öppnade. Vi har inga medarbetare som reagerat med några hälsosymptom. 

Händelsen har väckt mycket tankar om vad det hade inneburit om det varit ett skarpt läge. 

– Det hade kunnat få stora konsekvenser både gällande hälsorisker för dem var i rummet när pulvret upptäcktes och för kommunkontoret. Vi hade inte kunnat återvända förrän pulvret var analyserat och det hade kunnat ta upp till fjorton dagar, säger Jenny Nolhage och tillägger:

– Det är klart att det hade fått stora konsekvenser eftersom vi är mitt uppe i att hålla ett val.

Är det aktuellt att analysera pulvret?

– Det är inte vi som tar det beslutet, utan vi har fått till oss det av polis, räddningstjänst och dem som de har samrått med så är det inte aktuellt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!