Det var den 5 januari år 2000 som kuppen skedde. Gärningsmännen hade tagit sig till det ensligt belägna huset vid Ombergs södra fot.
Tjuvarna reste en stege mot husets södra gavel och tog sig in via ett fönster.
Elva konstverk av kända svenska sekelskifteskonstnärer som Hanna Pauli, Richard Bergh, prins Eugen och Anna Palm stals. Dessutom stals en oljemålning av den danske Skagen-målaren Viggo Johansen. En av målningarna kom snabbt till rätta. Den hittades i den bil som gärningsmännen använde.
De återfunna målningarna har ett betydande ekonomiskt och kulturhistoriskt värde. På samtliga konstverk har konstnärerna skrivit personliga dedikationer till kvinnosakskvinnan och författaren Ellen Key. En av målningarna är ett porträtt av Ellen Key, målat av Hanna Pauli.
Polisens utredning körde snart fast. Konstverken var spårlöst borta och har, så vitt känt, aldrig bjudits ut till försäljning på auktion. I mitten av april i år hände dock något:
Kriminalinspektör Henry Jansén på våldsroteln i Linköping berättar:
- Jag och en kollega höll på med ett helt annat ärende när vi besökte en lokal i centrala Linköping. Plötsligt såg jag några ramar.
Henry Jansén, som har ett gediget konstintresse, blev intresserad.
- En kvinna i lokalen visade upp porträttet på Ellen Key. Jag såg direkt att det var en gammal målning och knappast en modern reproduktion.
Henry Jansén bad kvinnan visa upp tavelsamlingen som låg halvt dold, inslagen i textilier. Fram kom en skir landskapsmålning av prins Eugen och en klassisk havsvy från Skagen, målad av Viggo Johansen.
- Min kollega drog sig till minnes den här konststölden för sju år sedan.
Tavlorna togs omedelbart i beslag och finns nu i säkert förvar hos polisen i Linköping. Den nedlagda utredningen har tagit ny fart. Kriminaltekniker har försökt att säkra fingeravtryck på tavelramarna.
- Det handlar i grunden om en grov stöld som inte är preskriberad. Det kan också sluta med att någon misstänks för häleri och i så fall kan brottet vara preskriberat, säger kriminalinspektör Staffan Wallgård på kriminalenheten i Motala.
Ingen person har gripits för stölden.
Ian Mac Key är styrelseordförande för Ellen Keys stiftelse Strand. Han har ännu inte sett de återfunna målningarna.
- Men det är en väldigt glädjande nyhet för oss om det visar sig att det är de försvunna målningarna. Konstnärerna vars målningar stals var alla goda vänner med Ellen Key, säger Ian Mac Key, som tänker låta en konservator undersöka verken för att se om det finns några skador.
FOTNOT: Strand uppfördes 1911 och är i dag ett populärt utflyktsmål. Ellen Key skrev i sitt testamente att hennes hem skulle bli ett vilohem för arbeterskor.