Kommunstöd till Vättervallen

Ödeshögs idrottsklubb har omfattande upprustningsplaner för sina byggnader på Vätter­vallen. Kommunen är beredd att ge näst intill ett miljonstöd.

Celeberet besök. VM-hjältarna från -94 spelade på Vättervallen när ÖIK 100-årsjubilerade. 2012. Anläggningens byggnader ska rustas upp.

Celeberet besök. VM-hjältarna från -94 spelade på Vättervallen när ÖIK 100-årsjubilerade. 2012. Anläggningens byggnader ska rustas upp.

Foto: Carolina Wahlberg/arkiv

ödeshög2017-12-08 13:26

ÖIK:s ansökan gäller ombyggnation av den så kallade paviljongen och att ersätta en befintlig kioskbyggnad med en nybyggd sådan som förutom kiosk ska innehålla samlingssal.

Ombyggnaden av paviljongen ska leda till bättre funktion och tillgänglighet, det handlar bland annat om omklädnings- och duschrum.

Totalkostnaden är närmare 1,8 miljoner kronor och ÖIK har ansökt om stöd på en miljon.

Kultur- och fritidsnämnden är beredd att släppa till hela det belopp (150 000), som nämnden har i budgeten för extrabidrag för anläggningar utöver driftsstöd.

Samtidigt har nämnden begärt att kommunstyrelsen skjuter till 850 000 kronor.

Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlar ärendet i nästa vecka. Förslaget från kommunchefen Ingmar Unosson är att ÖIK ska få 750 000 kronor. Prutningen förklaras med att kommunen för anläggningsbidrag, även när det gäller extrabidrag, tillämpar principen 50–50.

Kommunen vill således inte ge stöd till mer än hälften av kostnaden.

Är förslaget politiskt förankrat?

–Ja. Det är jättebra att vi kan ge den här typen av stöd. Jag är själv föreningsmänniska och vet hur jättetungt det kan vara för föreningar att driva egna anläggningar. Ansökan från Ödeshögs IK är väldigt väl genomarbetad, säger kommunchef Ingmar Unosson.

– Vi kan ändå bara acceptera att göra den här typen av satsningar om de ekonomiska förutsättningarna finns. Det gör det nu genom att medel finns kvar för kommunstyrelsens oförutsedda behov i årets budget.

Enligt ansökan så tar ÖIK400 000 kronor från egen kassa och 300 000 kronor är beviljade från Idrottslyftets anläggningsstöd. Ideellt arbete är värderat till 50 000 kronor (200 kronor i timmen).

Reine Eriksson, ÖIK:s tidigare kassör, är anläggningsansvarig i klubben.

­– Vi tycker att vår anläggning rent byggnadsmässigt ser rätt eländig ut. Vi har under ett antal år försökt att samla på oss pengar för att göra något och får vi med kommunen på tåget så reder vi ut det. Det låter positivt det du beskriver. Vi ser med spänd förväntan fram mot ett besked från kommunen. Arbetsutskottets ställningstagande ger en fingervisning om vilket beslut kommunstyrelsen väntas fatta i januari.

Vilken är er största inkomstkälla?

– Rent krasst är det kommunala och statliga bidrag. Sedan har vi också vänliga sponsorer som ger oss förhållandevis hyggliga bidrag. Klas Ingessons minnescup, som vi började med i år, fortsätter vi med nästa år och den kommer att bidra till intäkterna. Vi har för detta år budgeterat negativt resultat, men det blir positivt tack vare minnescupen som samlade 34 ungdomslag.

karl-johan.noren@ostgotamedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om