Arbetslösheten sjunker i Sverige och Ödeshögs kommun är en av de kommuner som lyckats bäst både i länet och på riksnivå med att få fler i sysselsättning det senaste året. Arbetslösheten har sjunkit till en nivå som är historiskt låg för Ödeshög de sista fem, sex åren, uppger kommunen i ett pressmeddelande.
Det som särskilt sticker ut i statistiken är att Ödeshög har näst lägst ungdomsarbetslöshet i landet med siffran 2,4 procent. Det är glädjande resultat, berättar Mersiha Karisik, enhetschef, arbete, integration och vuxenutbildning, Ödeshögs kommun:
–Jag har själv jobbat med de här frågorna i fem, sex år så det känns jättekul att få skapa förändring för människor. Det roligaste är att fler människor kommer ut i egen försörjning, det förändrar deras livsvillkor. Det är även bra för kommunen med sänkta kostnader. Det handlar även om att de medel som finns kan nyttjas av personer som är i behov av dem.
En bidragande faktor, enligt Mersiha Karisik, är den satsning som gjordes 2018, som från början var ett projekt och som sedan 2020 är ett etablerat samarbete förvaltningarna. Den särskilda enhet som Mersiha Karisik är chef över har tagit över vissa verksamheter från förvaltningar, exempelvis vuxenutbildning och integration. Den största samarbetspartnern är socialförvaltningen.
– Det kan exempelvis handla om att fånga upp en arbetslös person som vänder sig till kommunen för att söka försörjningsstöd. Då ser vi till att koppla in flera olika personer som studie-yrkesvägledare, handläggare inom arbetsmarknad och försörjningsstöd, för att kartlägga vad personen är i behov av på både kort och lång sikt, säger hon och tillägger:
– Det finns ett helhetstänkande och man följer personer till slutmålet som är egenförsörjning på ett eller annat sätt. Antingen att man kommer i studier först och sedan i arbete. I vissa fall, varken eller, utan då kanske man behöver komma till vården.
Även i Östergötland hamnar Ödeshög i topp och har den lägsta arbetslösheten bland både ungdomar och utrikesfödda. Arbetslösheten totalt sett bland invånarna ger Ödeshög en tredjeplats i länet.
Jonas Andersson (M), ordförande i kommunstyrelsen, säger att de låga siffrorna visar att satsningen varit framgångsrik, inte minst för att den fått ut unga hemmasittare som annars lätt blir isolerade i samhället:
– Det finns ett antal människor som fastnar, som kanske inte gått ut grundskolan fullt ut och kanske blir lite folkskygga. Det är viktigt att unga kommer ut i någon form av åtgärder och ut i samhället. De behöver bli modiga och få självkänsla och det är viktigt att vi har personer som jobbar med de här frågorna. Vi har varit överens över partigränserna att det här är en satsning som är viktig för oss så den kommer vi att fortsätta med.
En vikande arbetslöshet gör också att det blir konkurrens om arbetskraften. Det märks bland annat hos Ombergs golf resort som nu söker personal på sociala medier. Verksamhetschefen Jon Molneklev berättar att de fortfarande är inne i sin högsäsong.
– Vi har årsanställt fler än för fyra år sedan men sedan behöver vi extrapersonal. Det är tuffare efter pandemin, framför allt mot restaurang där vi behöver folk. Det var många som bytte bana då.
Företaget får ofta gå via kontakter för att erbjuda jobb, berättar han. En utmaning för Ödeshög är också att många unga i gymnasiet pendlar ut ur kommunen.