– Vi har valt att kommunicera ut när vi hade vårt första fall och sen har vi inte gått ut med fler uppdateringar gällande antal fall. Vi jobbar utifrån att vi har smitta, säger Filip Kronhed, administrativ chef i Ödeshögs kommun.
Landets kommuner gör olika när det gäller information till allmänhet och media om smitta i den kommunala omsorgen. En del redovisar öppet både antal smittade, tillfrisknade och avlidna – i storstäder även antal smittade per stadsdel via sjukvården. Andra väljer en medelväg. Ödeshögs kommun har valt att inte lämna ut några sifferuppgifter kring bekräftade fall av covid-19 med hänvisning till patientsekretessen.
– Vi ser till våra specifika förutsättningar här – vi har bara ett äldreboende och då kan uppgifter om smittade bli väldigt utpekande. I förhållande till andra kommuner har vi få brukare och därför bedömer vi att det skulle bli för utlämnande för den enskilde om vi går ut med mer information.
Grannkommunen Mjölby har valt en annan väg – i slutet av förra veckan gav de en lägesrapport från sin omsorg. Boxholms kommun har i nuläget inga bekräftade fall, men säger att de skulle förmedla en generell siffra på antal smittade om det blev aktuellt. Linköpings kommun har sen en tid tillbaka gett dagliga rapporter på sin hemsida.
– Om man ger efter på antalet så uppstår frågor om var det är, vilka avdelningar och så vidare. Vi har även tagit det här ställningstagandet utifrån att det blir lättare för vår personal när de får frågor utifrån.
Enligt Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller sekretess inom hälso-, sjuk- och socialvård för ”en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden”. Trots sekretessen kan sådana uppgifter lämnas ut om det står klart att det inte skulle leda till men för den enskilde eller närstående.
I en debattartikel i Göteborgsposten den 7 maj skriver yttrandefrihetsexperten Nils Funcke att kommuner inte får hemlighålla hur utbredd en smitta är eftersom bestämmelserna i OSL i detta fall inte är tillämpliga: "...det finns inte någon rimlighet i att anta att ett utlämnande av totala antalet smittade äldre eller vilka äldreboenden som drabbats skulle kunna leda till att enskilda kan identifieras." Han lyfter också riskerna med att en mer stängd hållning kan leda till ryktesspridning.
– Den frågan har vi diskuterat ganska mycket under hela processen. Vi upplevde mer ryktesspridning i början av mars när Norge och Danmark stängde skolor, sen dess tycker vi att rykten och oro i samhället och hos medarbetare har gått ner. Vi jobbar jättemycket med att uppdatera med information, både internt och externt, kring hur kommunen arbetar under pandemin, säger Filip Kronhed.
Kan Ödeshögs hållning att inte lämna ut uppgifter komma att omvärderas framöver?
– Som det ser ut nu står den fast, men skulle vi få en ökad smittspridning eller ökad oro, kan ett nytt beslut tas snabbt om det skulle behövas.
I början av pandemin redovisade Region Östergötland endast bekräftade antal fall med covid-19 för hela länet, men i takt med att spridningen av viruset blivit mer utbredd har den hållningen omvärderats. Sedan den 21 april får allmänhet ta del av kommunsiffror när antalet bekräftade smittade hos dem blivit fler än 30 personer. Ödeshögs kommun finns inte med i dessa rapporter.