Kommunen är näst sämst på miljömålen

Dagens Samhälle har rankat Sveriges kommuner efter hur bra de följer miljömålen i agenda 2030. Ödeshög, Boxholm och Ydre placeras i botten.

I Dagens Samhälles ranking över hur Sveriges kommuner sköter miljömålen, så placeras Ödeshögs kommun i botten.

I Dagens Samhälles ranking över hur Sveriges kommuner sköter miljömålen, så placeras Ödeshögs kommun i botten.

Foto: karl-johan norén

Ödeshög2019-06-28 21:30

Rankingen baseras på åtta stycken mått. Ett av dem är hur kommunen jobbar för att bekämpa klimatförändringarna. Dagens Samhälle har bland annat mätt hur många ton som utsläppen minskat per invånare de senaste tio åren. I det kriteriet ligger Ödeshög näst sist i hela riket. Deras minskning är på 2,3 procent i ton per invånare jämfört med riksgenomsnittet som ligger på 23 procent.

– Deras minskning är alltså tio gånger lägre än i riket, något som drar ned dem kraftigt i rankingen, säger Johan Ekman, datajournalist på Dagens Samhälle.

I undersökningen mäter Dagens Samhälle också hur många miljöbilar som finns i kommunorganisationen. Även hur det har förändrats över tid, om antalet miljöbilar har ökat eller minskat.

– Ödeshög ligger under riksgenomsnittet i sju av åtta punkter, säger Johan Ekman.

Undersökningen är baserad på mått framtagna av Sveriges kommuner och landsting. De har tagit fram nyckeltal som kan kontrolleras för att se hur kommuner står sig mot de globala målen.

– Det vi har gjort är beräkningar av nyckeltalen och sedan jämfört alla kommuner med varandra inom en egen kategori vi kallar klimat och miljö, säger Johan Ekman.

Charlotte Hallin, miljöchef på Ödeshög kommun, berättar att hon inte hört talas om listan tidigare.

– Det är klart att placeringen är jättetråkig, säger hon.

Just nu jobbar kommunen med att ta fram en plan för arbetet med agenda 2030.

– Vi har en del kvar att arbeta med helt klart, men vi är på väg framåt, säger Charlotte Hallin.

Hon menar att bristen på resurser skulle kunna vara anledningen till att de hamnar långt ner på listan.

– Vi är en ganska liten kommun, små resurser gör att vi inte har någon som endast jobbar aktivt med den frågan. Den flyter istället genom alla förvaltningar, säger hon.

– Det är svårt att säga varför vi hamnar som vi gör eftersom jag inte vet exakt vad de kollat på, säger hon.

Kommunerna delas in i tre kommungrupper, liknande kommuner jämförs med varandra. Bland småstads- och landsbygdskommuner hamnar Ödesög på plats 135:e plats av 136. Ydre hamnar på plats 131. Boxholm tar plats 128, de ligger precis som Ödeshög under riksgenomsnittet i sju av åtta punkter. Mjölby och Linköping har positiva placeringar. De kategoriseras som städer och stadsnära kommuner. Mjölby ligger på plats 42 av 108 och Linköping tar plats 26.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!