Kommunal: De som mår dåligt bör berätta

Kommunledningen följer noga situationen inom äldreomsorgen i Ödeshög, efter en skrivelse från personal.

Ödeshög2021-04-22 12:53

Läget i Ödeshögs äldreomsorg var första punkten vid kommunstyrelsens möte på onsdagen. Kommuntoppen fick en färsk rapport om hur personalen mår under den omorganisation som precis pågår. Vid mötet presenterades en skrivelse från äldreomsorgspersonal, undertecknad med 37 namn. Där vädjar de om att förändringarna ska dras tillbaka.

Kommunalrådet Annicki Oscarsson kommenterar direkt efter mötet via mejl:

"Utifrån den skrivelse som kommit in från personalen ställdes frågor från kommunstyrelsens ledamöter om hur man ser på skrivelsens innehåll, hur man går vidare och hur man möter personalens oro. Mycket av frågorna handlade om hur information och delaktighet skapats."

Annicki Oscarsson fortsätter i mejlet:

"På frågan om vilka åtgärder brevet föranleder svarade socialnämndens ordförande (Johan Kollberg, red anm) att det beslut som socialnämnden fattade i januari om att cheferna kunde gå vidare med omorganisationen kommer att följas upp i nämnden i maj, genom att berörda chefer redogör för hur det går, och också redogör för sin syn på skrivelsens innehåll. Kommunstyrelsen och socialnämnden kommer ha fortlöpande dialog i ärendet."

Även Kommunal håller ögonen på personalens mående inom äldreomsorgen.

– Det är så olika hur man reagerar, kommenterar Marie Särud, sektionssamordnare i Kommunal sektion Väst. Några tycker det går bra, att "vi behöver förändring". Andra mår dåligt, de har inte valt de här ändringarna själva och känner nu sorg, frustration och ilska.

Kommunal försöker stötta framför allt skyddsombuden, som är under hård press. 

Marie Särud uppmanar de som mår dåligt att ta ett individuellt samtal med sin chef och berätta hur de känner. De kan erbjudas företagshälsovård, men chefen måste också veta varför det inte känns bra.

– Vi har fått signaler om att de som tyckt att förändringarna är okej hamnat i kläm nu. Personalen är inte helt enig. Men det är okej att tycka olika och man får ha respekt för att alla inte har velat skriva på.

Nu är det viktigt att utvärdera nya scheman och viktigt att själv skriva ned hur det går. Andra förslag behövs som underlag för att ändra till det bättre, förklarar Marie Särud.

– Försök tänka: har jag ett annat schemaförslag? säger hon. Det behövs verktyg och de som ser andra vägar behöver föra fram det. Det måste komma från personalen. Och jag upplever att cheferna vill lyssna och har ambitionen att samverka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!