Under året har antalet fall av skadegörelse ökat i Ödeshög. På hösten eskalerade antalet brott vilket gjorde att kommunen och polisen tillsammans ansåg att något borde göras.
– Mitt huvuduppdrag är att arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande. Tanken med den nya organisationen är att vi ska jobba närmare medborgarna, säger Josefin Arvidsson som är kommunpolis.
I oktober anmäldes fler falla av skadegörelse. Däck hade skurits sönder på bilar, fönster slagits sönder, och även en hel del klotter har skett.
– Vi räknar med att den skadegörelsen kostar kommunen i genomsnitt 80 000 kronor per helg, säger Annicki Oscarsson.
Kommunen anlitar vaktbolag för att öka tryggheten. Man beslutade då också från polisen att öka närvaron i Ödeshög.
Områdespolisen lade extra tid till att informera på skolorna, och även tid för extra kontakt med socialförvaltningen.
Nu ska övriga Ödeshögsbor få en chans att ställa frågor till polisen och kommunen på trygghetskvällen på tisdag i Riddarsalen.
– Hur polisen arbetar och hur den nya organisationen ser ut är en viktig fråga för allmänheten, tror Annicki Oscarsson.
– Jag kommer att berätta om de resurser vi har inom polisen och hur områdespolisen jobbar, säger Josefin Arvidsson.
Är polisen för sällan i Ödeshög?
– Klart att det är en stor skillnad när inte polishuset är öppet lika ofta, vi från kommunens sida betonar att det är viktigt med förebyggande arbete, och att vi vill att områdespolisen regelbundet besöker skolorna exempelvis, säger Annicki Oscarsson.
Arbetar polisen mindre förebyggande nu efter omorganisationen?
– Vi är rent krasst för få poliser i yttre tjänst. Fler kommer att utbildas, det är tufft nu, men det kommer att bli bättre, säger Josefin Arvidsson.
Vilka hoppas ni kommer till trygghetskvällen?
– Så många som möjligt. Många i Ödeshög är engagerade, och förstår att det är viktigt med trygghet, säger Annicki Oscarsson.
FOTNOT: I en tidigare version av artikeln uppgav vi att polishuset i Ödeshög är helt stängt. Korrekt är att öppettiderna minskat.