I solskenet slöt fackliga företrädare och medlemmar upp för att samla in allmänhetens namnunderskrifter för rätten till fria arbetsskor och arbetskläder.
Anne-Charlotte Svennberg, undersköterska och Kommunal Västs ortsansvarige i Ödeshög, är initiativtagaren till namninsamlingen. Hon är kritisk till hur kommunen behandlar sin personal.
– Det är bedrövligt. Det borde inte vara så svårt att slänga upp de pengarna och satsa på sin personal, säger hon.
På flera håll i landet driver Kommunal den här frågan, men fortfarande finns det kommuner som inte erbjuder det.
2022 fick omsorgspersonalen i Ödeshög ett skobidrag på 1 200 kronor finansierat med hjälp av statsbidrag. Men sedan dess har skobidraget lyst med sin frånvaro, trots att socialnämnden i ett protokoll från den 7 december 2021 beslutat att bevilja anställda inom vård- och omsorgsyrken ett bidrag på 1200 kronor per år från 2022.
Bakgrunden till att hon nu vill lyfta denna fråga förstärks av att hon fick veta att kommunen gjort ett överskott.
– Jag var i kontakt med kommundirektören och överskottet ligger någonstans mellan 18–20 miljoner och det är inte första året som kommunen går med plus. Det här sticker i mina ögon. Men vad görs med pengarna? Vi vill att de ska komma oss till del.
Hur vet du att inte ni får ta del av pengarna?
– De används inte till arbetskläder i alla fall. Jag vet att kommunen har satsat på olika projekt. Men även om pengarna är slut så finns ett överskott på 18 miljoner.
Skobidraget på 1 200 kronor beräknades enligt socialnämndens protokoll från 2021 att ligga på 228 000 kronor per år. Nu kräver Kommunal arbetsskor för inne- och utebruk som gäller förskolan, fritids, vården, kosten och lokalvården samt arbetskläder för förskola och fritids.
Kan du förstå om kommunen skulle vilja lägga pengar på till exempel brukare eller fler personal istället för på kläder och skor?
– Jag tycker vi har råd med båda. Ska kommunen ha kvar personal inom vården så måste arbetsgivaren tänka om.
Socialnämndens ordförande Johan Kollberg (S) förstår personalens frustration och säger att denna fråga inte är bortprioriterad.
– Vi gjorde ett försök med detta 2022, men när vi fick ny regering försvann statsbidraget och utan det är det svårt att finansiera. I och med det föll också beslutet från 2021. Som liten kommun är vi starkt beroende av statsbidrag.
Han vill se att omsorgspersonalen har fria arbetsskor och arbetskläder och ser även att andra personalgrupper inom kommunen har behov av det. Men samtidigt är det en pengafråga och som liten kommun med små resurser är det knepigt, menar Johan Kollberg. När kommunen gör ett mångmiljonöverskott förstår han att det kan sticka i ögonen.
– Kommunekonomi är väldigt krångligt och kan vara svårt att förklara. Överskotten som kommit är inte alltid budgeterade. Man måste också se till kommunen som helhet när vi till exempel ska bygga skolor och förskolor.
Johan Kollberg (S) är dock hoppfull om att få till en lösning och ser det nödvändigt att gå ihop med andra kommuner för att kunna få till en bra upphandling som kan hålla nere kostnaderna.
– Jag ska göra allt jag kan för att få till detta. Vår nya socialchef Christina Blom kommer att få detta på sitt bord.
Namninsamlingen från Kommunal ska överlämnas vid nästa kommunfullmäktige den 17 juni.