– Det här är en fantastisk plats. Vi har tänkt att husen ska smälta in i landskapet. De kommer att byggas i olika nivåer så att alla får utsikt över Vättern, berättar Roger Wilhelmsson som är delägare i byggföretaget OC Bygg i Eksjö.
Motellet har varit till salu åtminstone drygt ett år och har inte varit öppet sedan asylboendet lades ner som var inrymd i lokalerna. Sommaren 2019 drevs fortfarande restaurangen i huvudbyggnaden. En ny krögare hade då tagit över och hade förhoppningar att blåsa nytt liv i det klassiska motellet.
Men nu blir det alltså en helt annan verksamhet på sluttningen mellan E4 och Turistvägen.
– Vi har bedömt att det inte går att bevara restaurangbyggnaden. Det skulle innebära en stor och osäker investering att rusta upp den, menar Roger Wilhelmsson som forskat om motellets historia.
Enligt gamla tidningsklipp som han hittat är Vida Vättern Sveriges andra motell och skulle när det byggdes ingå i en kedja längs Riksväg ett. Det byggdes 1954 av Norrköpingsarkitekten Sven Roijer och en byggmästare från Stockholm. Förlagan var förstås motellkulturen i USA. Men redan på 40-talet fanns en kaffestuga på platsen med namnet Vida Vättern. När nya E4 byggdes fick anläggningen en egen avfart från motorvägen.
Förutom de 15 nya villorna, som ska byggas i lite olika storlek i ett till två plan, kommer de nio nyaste små stugorna rustas upp och byggas ut till fritidshus.
– De kommer att få nya badrum och inglasade uterum mot sjön, säger Roger Wilhelmsson.
Försäljningen kommer att ske via mäklare och Roger hoppas att byggstarten av villorna ska kunna ske redan nästa höst. Kommunen har lämnat positivt förhandsbesked och har påbörjat ett detaljplanearbete för Hårstorp som fastigheten egentligen heter.
Höstdiset gör att man knappt ser sjön där nere. Ännu mindre kan man skymta Visingsö eller Västgötastranden på andra sidan. Långtradare svänger av E4 och parkerar för en stunds vila på parkeringen vid macken.
Bensinmacken som hört till en rad olika bolag sedan 50-talet kommer att vara kvar. I dag är det Klas Pantzar som driver den. I dag har den det unika namnet Petrol, men när Ingmar Bergman filmade den kända scenen i filmen Smultronstället var det en Caltex-mack.
– Det känns ju lite sorgligt, men det är bra om man kan locka nya kommuninvånare, kommenterar Klas Pantzar planerna.