Kjell hittade över hundra nya arter för Östergötland

Att sluta på topp är en sliten klyscha. Biologen Kjell Antonsson går i mål i sitt långa arbetsliv med en makalös inventering av ryggradslösa djur på Omberg som bland annat gett 127 nya arter för Östergötland.

Kjell Antonsson hade tänkt gå i pension från jobbet som biolog på länsstyrelsen, men blir nu kvar under nästa år för att bli helt klar med sin digra rapport.

Kjell Antonsson hade tänkt gå i pension från jobbet som biolog på länsstyrelsen, men blir nu kvar under nästa år för att bli helt klar med sin digra rapport.

Foto: Claes Nilsson

Ödeshög2022-10-25 17:00

– Det blir en fin final för mig i min entomologkarriär. Och jag vet att det kommer att bli en perfekt pensionärssyssla. Jag ska fortsätta leta skalbaggar i exempelvis Hålavedens skogsbygd och runt Tåkern, säger Kjell Antonsson.

Det är häpnadsväckande siffror som han presenterar i sin rapport från inventeringen som gjordes förra året. Förutom de många nya arterna för Östergötland hittades även tre nya arter för Sverige och två nya arter som aldrig någonsin setts i Norden förut. Alla olika typer av flugor. 

Det kan delvis förklaras av svårigheten att bestämma arterna i grupper som är ganska dåligt kända

– Det är helt ofattbart, jag kunde inte drömma om att det skulle bli ett sånt här resultat. Normalt sett hittar vi som håller på med småkryp noll till fem nya arter per år i Östergötland. Nu har jag hittat 127 alldeles själv, säger Kjell Antonsson.

undefined
Barkbaggen var inte sedd på hundra år på Omberg, men nu hittades den i Kjell Antonssons ambitiösa inventering.

Han har under flera år försökt få Sveaskog att skjuta till pengar för en rejäl inventering av ryggradslösa djur på Omberg. Till slut blev det napp och via extra pengar från Länsstyrelsen – samt flera timmars ideell tid – blev projektet möjligt. När allt nu summeras konstaterar Kjell att det blev den största inventering av småkryp som någonsin gjorts i Sverige.

– Jag har länge tänkt att Omberg är lite dåligt undersökt. Visst, enstaka personer har letat, men den dignitet som Omberg har i fråga om naturvärden har liksom inte motsvarats av ordentliga undersökningar.

undefined
Kjell Antonsson tjatade på Sveaskog i några år innan han till slut fick pengar att kunna genomföra inventeringen på Omberg.

Via olika metoder som exempelvis fönsterfällor, färgskålar och slaghåvning kunde inte mindre än 45 292 småkryp fångas in under perioden april till september förra året. 

– Bland annat 22 000 skalbaggar, 9 000 myggor och flugor, 6 500 steklar, 1 800 spindeldjur, säger Kjell och bläddrar i sina papper.

Det var sjudagarsveckor och 16-timmarspass i flera månader när det var som mest intensivt. 

Efter genomgång från Kjell själv och olika experter runt om i Sverige blev resultatet 2 300 olika arter. Kjell Antonsson kan inte påminna sig om att det finns nån i Sverige som ens är i närheten av att ha bestämt lika många arter.

– Det är ett monumentalt rekord. Som tur är finns det experter som kan bistå och jag fick mycket hjälp av mina fina kollegor på länsstyrelsen, Torbjörn Blixt och Monika Sunhede. Monika gick igenom 1 800 spindeldjur, det gör man inte på en eftermiddag direkt. Dessutom gjorde hon det helt gratis.

Bland många fina fynd sticker även den rödlistade barkbaggen ut. Den är inte sedd på Omberg på 100 (!) år, då skalbaggsexperten Thure Palm ägnade fem-sex år åt inventering i bygden.

– Det finns garanterat fler barkbaggar. De här metoderna som vi använder fångar många arter, men inte så många individer av varje art, säger Kjell Antonsson.

undefined
Den södra branten på Omberg har ett klimat som knappt går att hitta någon annanstans i Sverige. Här finns mängder med arter av alla de slag.

Tre områden på Omberg är bevisligen extra bra. Den södra branten vid turisthotellet, Älvarums ekhage och Ombergsliden ligger i topp hur man än vrider och vänder på materialet. Just den här dagen möts vi vid rastplatsen Almelyckan nära Ombergs turisthotell.

– Den södra sidan är väldigt bra med enorma mängder död ved och det speciella klimatet. Det är inte lätt att efterlikna nånstans i Sverige, säger Kjell Antonsson.

Hur kan ditt material användas i framtiden?

– Detta kan till exempel hjälpa Sveaskog med hur ska de ska sköta de sydliga branterna för att bäst tillvarata naturvärdena. 

Rapporten i siffror

Drygt 45 000 olika ryggradslösa djur fångades in. Över 1 000 arter som aldrig tidigare setts på Omberg hittades. Man fann 127 nya arter för Östergötland, tre nya för Sverige samt två nya för Norden (tickfluga och gräsfluga).

Inventeringen innehåller 168 fynd av 65 rödlistade arter. Samtidigt var det 68 arter som hittats tidigare som inte kunde återfinnas. Bland dessa kan nämnas ekoxe och bredbandad ekbarkbock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!