Kamp om skolan hårdnar: "Satsningarna ska synas senare"

Oppositionen har hindrat kommunfullmäktige och majoriteten att lägga ner barn- och ungsdomsnämnden, bun. Förslaget har remitterats – vilket inte gillas av majoriteten.

Robert Wahlstöm (KD), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, en nämnd vars nedläggning hänger i luften.

Robert Wahlstöm (KD), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, en nämnd vars nedläggning hänger i luften.

Foto: Privat

Ödeshög2022-06-28 05:00

– Synd att förslaget inte har gått genom, alla majoritetspartier och hela bun, utom en ledamot, vill lägga ner den. Nedläggningen innebär inte några minskningar i förvaltningen som jobbar konkret med skolfrågorna. Bara för att antalet politiker ska minska betyder inte att verksamheten blir sämre, tvärtom, säger Robert Wahlström (KD) nämndens ordförande.

Varför ska kommunstyrelsen ta hand om skolfrågorna istället för en nämnd?

– Vi står inför stora utmaningar när det gäller fastigheter och nya förskole- och skollokaler. Då är det bättre att kommunstyrelsen som fattar beslut om fastigheter behandlar även mjuka skolfrågor. Det finns också andra saker som kan hamna mellan stolarna, som bygglov. Ett utskott under KS skulle bli mer effektiv än en nämnd.

Kritiken från moderaterna och oppositionen mot nämndens nedläggning och mot den rådande skolpolitiken har varit hård på sistone och nu vill den sittande majoriteten (KD+S+C) slå tillbaka.

– Det är klart att det har funnits saker som varit bekymmersamma, men vi har börjat behandla dem och våra åtgärder har börjat ge effekter. Den siffran om niornas 65-procentig behörighet till gymnasieskolan som Moderaterna lyfter fram är nog från halvterminen och den senaste är 72 procent, säger han.

Och det är, enligt Robert Wahlström, en av förbättringar som har börjat synas. Tidigare har vi också skrivit om lärarnas oro över att verksamheten i en resursgrupp har ändrat form och om föräldrarnas protest i Rök mot brist på kommunikation med skolledningen.

Är det också ett minne blott?

– Nej, men vi har infört åtgärder i årskurs 6-9 för att stärka upp den resursen samt i arbetet med barn i behov av stöd i årskurs F-5. Vi har också skapat nya kommunikationsvägar för föräldrar. Vi håller på att tillsätta flera nya tjänster, bland annat en bibliotekarie som ska ansvara för elevernas språkutveckling från förskolan till årskurs 9 och en resurs som ska jobba med hemmasittare. Det är satsningar som ska ge resultat senare.

Robert Wahlström lyfter gärna fram årets lärarenkät som handlar om trivsel i skolan och som, enligt honom, visar att allt inte är så dåligt i skolan.

– Bara tre procent av lärarna vill byta jobb inom två år och det är den lägsta siffran på länge. Som nämndens ordförande har jag inte fått så många mejl där medborgare eller lärare har haft synpunkter på verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!