Jordbruken lider svårt i värmen

Värmen och torkan som just nu drabbar Sverige slår hårt mot alla sorters jordbruk. Vi besöker under veckan tre olika gårdar i Östergötland och samtliga vittnar om en extrem situation. På Renstad Gård, utanför Ödeshög, har man redan gått miste om nästan 4 miljoner i intäkter.

Hans-Erik Lorin, lantbrukare , visar upp hur mycket kortare vårsådden är jämfört med förra året.

Hans-Erik Lorin, lantbrukare , visar upp hur mycket kortare vårsådden är jämfört med förra året.

Foto: Peter Sincic

Ödeshög2018-07-31 14:00

Hans-Erik Lorin har drivit spannmålsjordbruk vid och runt Tåkern sedan 1976. Han började i liten skala med Svanshals Löneboställe och idag omfattar hans lantbruk, där Renstad Gård ingår, ca 700 hektar åkermark. Den här sommaren har han sett sina grödor lida hårt i värmen och det har resulterat i att vid vårens skörd har blivit nästan 50 procent mindre än vanligt.

– Vi har fått avsluta veteskörden i juli. Vi brukar påbörja den i juli. I slutändan, i bruttointäkt, så har jag redan tappat 3,5-4 miljoner i pengar, på torkan.

Hans-Erik Lorin förklarar att de problemen han brukar höra från kollegor i Sydeuropa, dom dyker nu upp här.

Till hösten hoppas jordbruket kunna etablera höstraps, inför nästa år. Men det inte kommer regn snart så kommer den inte hinna gro och skörden uteblir.

­– Jag har varit lantbrukare i över 40 och jag har aldrig tröskat så korta grödor som i år. Grödorna har i stort sätt stått still i den här oerhörda värmen vi haft sedan mitten på maj.

Vidare förklarar Hans-Erik Lorin att hans marker är så torra och hårda så att de inte går att bearbeta, plöja och harva inför höstsådden. Jorden är helt enkelt för hård. – Det kommer bara upp stora block med torkad jord, Kommer det inte regn snart så äventyrar vi höstvetesådden.

Nästa problem med torkan är den oerhörda brandrisken. Varje dag, när jordbrukets personal åker ut med tröskan så är de på helspänn. De har nu utrustat sig med en egen brandberedskap kring samtliga fordon.

Detta är något som Hans-Erik Lorin ser som ett orosmoment som han inte haft förut och förklarar att det är något som påverkar: – Vi hade ett tillbud härom natten när vi pressade kornhalm, det blev gnistbildning och det började brinna. Som tur var så lyckades vi släcka det fort. Det hade varit en katastrof, allt är antändligt här nu. Det där är ett skräckscenario som jag ibland vaknar av på nätterna.

Runt fikabordet på Renstad gård pratas det nästan uteslutande om det varma vädret. En diskussion om hur vad som kommer att hända om nästa sommar blir lika varm tar fart. Hans-Erik och hans anställda siar om en foderbrist. Framförallt unga lantbrukare, som inte har så mycket sparat kapital kommer få det tufft, man klarar ofta inte två dåliga ekonomiska år. Många unga lantbrukare är redan skuldsatta och kommer i så fall gå omkull, manar man.

­– Vi som har hållit på ett tag har hunnit bygga upp en buffert. Men framförallt tär det på psyket hos många. Det ringer bönder hit med gråten i halsen, som inte har nått foder till sina djur

Renstad Gård får dagligen samtal från andra gårdar som vill köpa all halm dom kan få fram och man gör vad man kan för att deras kollegor ska slippa nödslakta. Här är inställningen att man måste hjälpas åt så man har därför valt att ligga kvar på samma priser som förra året. Den stora lösningen på jordbrukens problem är givetvis regn. Men undertiden uppmanar Hans Erik Lorin svenska folket att köpa svenskt kött.

– Det är idiotiskt av oss att köpa importerat kött när vi har den här problematiken. Det ligger ju massor med kött i butikerna nu som de inte kan sälja. Det kommer nya biverkningar hela tiden som bara byggs på. Allt på grund av torkan och värmen, avslutar Hans-Erik Lorin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om