Ingen pekas ut för miljöbrott

Brist på personal, kontroller och rapportering. Det är några skäl till att hanteringen av avloppsvatten och slam i Ödeshög urartade. Någon skyldig pekas däremot inte ut.

Foto:

Ödeshög2008-01-11 00:00

Det är kontentan av den konsultrapport Ödeshögs kommun låtit sammanställa av revisionsföretaget Öhrlings Pricewaterhouse Coopers.

Det handlar om de händelser som polisanmäldes i våras (se faktaruta).

Saknades folk

- Vi har alla brustit i detta. Det saknades folk helt enkelt, och nu har vi försökt rätta till de luckor som fanns, säger kommunalrådet Magnus Oscarsson.

Nu har problemen åtgärdats med bland annat en helt ny pumpstation och lagringsplats för slammet.

Reningsverket saknade arbetsledare sedan driftchefen Lars-Erik Åberg slutade oplanerat och gick i pension våren 2006.

Ingen ny tillsatt

Någon ny tillsattes inte - av besparingsskäl. Först i somras, efter att missförhållandena uppdagats, fick Torgny Conradsson ta över den posten.

Att arbetsledning saknades, är enligt Magnus Oscarsson inte själva anledningen till de problem som uppstått utan tidigare års återhållsamhet med underhåll och investeringar. Det hade gått alltså att lösa om det funnits tillräckligt med personal.

Brutit mot miljöbalken

Rapporten konstaterar att kommunen kan ha brutit mot miljöbalken på flera punkter.

Kommunen har förmodligen inte gjort tillräckligt för att så långt som möjligt förhindra utsläpp av bräddvatten till Vättern.

Anledningen till att bräddningarna skedde var att en pump fick skrotas och den andra fungerade dåligt. Av besparingsskäl väntade kommunen med att investera i nya, en bedömning som gjordes av bygg- och gatu-chefen Urban Runesson.

Ingen rapportering

Analysen visar att rapportering av bräddning av avloppsvatten inte lämnats in för 2006, inte har det heller skett tidigare år.

Uppfattningen har varit att rapporter endast behövde lämnas för driftstörningar i avloppsreningsverket och inte i samma omfattning för ledningsnätet.

Även när det gäller slamlagringen ska mer omfattande driftstörningar rapporteras omedelbart per telefon och sedan skriftligen - vilket inte skett.

Slamlagringen som skedde på åkermark i januari 2007 skulle också ha rapporterats. Den ansågs av personalen vara en tidig leverans av jordförbättring, enligt rapporten.

Vem som har haft det politiska ansvaret går rapporten inte in på. Vattenreningsfrågor inom tekniska enheten sorterade från början under miljötekniska nämnden med Håkan Johansson (m) som ordförande.

Flyttad enhet

Sedan flyttades tekniska enheten till kommunstyrelsen vid årsskiftet 2007 under TTRS-utskottet (Teknik, Trafik, Räddning och Säkerhet) med Wollmar Unemo (c) som ordförande. Från 1 november 2007 hamnade frågorna direkt under kommunstyrelsen med ordförande Magnus Oscarsson (kd).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om