Händelserna kring den förrymda emun i Ödeshög, som vi tidigare rapporterat om, fortsätter att engagera. I en lokal Facebookgrupp diskuteras den strutsliknande fågeln som varit på rymmen i drygt två veckor. Uppdateringar sker löpande om var den sågs senast. Och nu börjar gruppmedlemmar fundera på om man kan hjälpa till att fånga in fågeln.
Men det gäller att läsa på innan man ger sig ut på emujakt, berättar Pernilla Stridh, länsveterinär på Länsstyrelsen i Östergötland:
– Det är stora fåglar så man måste vara försiktigt så den inte blir skadad. Det klassiska är att försöka mata in den när den börjar bli hungrig. Men nu har det börjat växa lite sedan solen kom fram så det finns lite ätbart ute.
En annan metod är att ägaren tar hjälp av en veterinär som kan skjuta en bedövningspil, enligt Pernilla Stridh.
Kan emun hitta hem själv?
– Det är stora fåglar med väldigt liten hjärna, sedan har ju fåglar god orienteringsförmåga i andra fågelarter så man kanske underskattar den. Frågan är också varför den rymde. Blev den skrämd så kanske den inte vill gå hem för att den förknippar det med något dåligt.
Länsstyrelsen Östergötland fick vetskap om emun när polisen hörde av sig efter att boende i Ödeshög larmat om att den var på rymmen. Men tillsynsmyndigheten agerar inte på något vis i ärendet just nu, berättar Susann Anckarman, handläggare på enheten för djurskydd:
– Polisen frågade om vi hade koll på vilka som skulle kunna ha strutsar och emuer i närheten. Vi hittade en kille som har emuer och gav de namnuppgifterna till polisen. Sedan har vi släppt det från vår sida. Det är djurskydd till viss del att man inte har det inhägnat ordentligt så att de kan rymma, men det akuta blir mer polisens sak.
Emuer liknar strutsar i utseende men tillhör släktet kasuarer. De största individerna kan mäta upp till två meter och den kan väga från 30 och uppemot 50 kilo. Liksom strutsar kan de sparka med sina kraftiga ben för att försvara sig.
Torsten Möller jobbade under 20 år som veterinär på Kolmårdens djurpark. Han har stor erfarenhet av strutsfåglar, men har inte arbetat med emuer.
– Det är lite svårt att fånga in en emu. Det är en kraftfull fågel med starka ben och kan springa snabbt. Jag har aldrig jobbat med emuer, men däremot afrikanska strutsar. De liknar varandra.
Torsten säger att en emu inte går till attack, men att den kan vara svår att hantera. Är det rätt person med kunskap om djuret så blir det sällan problem, men om man närmar sig djuret oförsiktigt så blir det stressat och springer iväg.
– Om den kommer från en farm så borde den vara hungrig nu. Om jag skulle fånga in den så skulle jag nog använda någon form av fälla. Jag skulle kunna använda samma metod som när man hanterar köttdjur. Man kan försöka att locka in den inom ett mindre inhägnat område och få till en liten sluss. Sedan skulle jag försöka få den att gå upp i ett hästsläp.
Han berättar att en struts inte kan sparka bakåt, utan bara framåt. Därför hanterar de alltid strutsar bakifrån.
– Man försöker närma den sig den försiktigt och inte gå på för hårt. Man tar tag i vingarna och försöker att trä en gammal tröja eller något över huvudet. När de inte ser något är det lättare att få upp dem i en hästtransport.
Corren har haft kontakt med ägaren till fågeln, men han har inte velat medverka i en intervju.