Försvarsmakten i Sverige ser ett brådskande behov av att kunna utöka sina militära övningar för att stärka den svenska säkerheten och beredskapen. Bakgrunden är det osäkra världsläget efter Rysslands invasion av Ukraina och Sveriges och Finlands beslut om att ansöka om Nato-medlemskap. I början av april skickade regeringen ut ett förslag på remiss till kommuner, myndigheter och andra instanser för att yttra sig om att införa ett militärt undantagstillstånd. Förslaget handlar om att tillåta att Försvarsmakten får överskrida riktvärden och även undantas från de tillstånd som finns för miljöfarlig verksamhet.
– Jag ifrågasätter att remissen inte går ut till alla kommuner runt Vättern, säger Marianne Andersson (MP). Den har gått ut till 57 olika instanser i landet. Men eftersom vi har så mycket skjutningar och övningar i Karlsborg så är det väldigt relevant eftersom Vättern även är en dricksvattentäkt. Därför är jag förvånad över att de inte skickar remissen till oss.
Inför senaste sammanträdet i kommunfullmäktige hade hon ställt en fråga om Ödeshögs kommun på eget initiativ skulle skriva ett svar på remissen. Det är brådis, senaste dagen att svara är 5 maj. I fullmäktige fick hon svaret av kommunstyrelsens ordförande Jonas Andersson att de skulle titta på frågan.
– De har inte ens tittat på frågan. Jag tycker att det är skandal att regering och riksdag skickar ut en fråga till andra på remiss men inte till oss. De som fått remissen hinner kanske svara, men kanske inte vi som är mer direkt berörda, säger Marianne Andersson.
I den västra delen av Östergötland berörs flera kommuner, däribland Ödeshög, av skjutningsövningar som görs vid Försvaksmaktens regemente i Karlsborg.
Jonas Andersson poängterar att undanstagstillståndet för försvarets övningar gäller hela Sverige, inte bara Vättern vilket kan ha gjort att antalet remissinstanser begränsats.
– Jag fick till mig det här förra veckan av vårt miljökontor (läs vecka 16) som vi har gemensamt med Mjölby och Boxholm. Då gav jag uppdraget direkt till kommundirektören att titta på vad det skulle kunna innebära för Ödeshögs och Vätterns del. Hon kom fram till att det finns möjlighet att kunna göra mer militärövningar, men vi ser att det absolut blir påverkan. Buller är det vi kommer att påverkas av direkt. På sikt vet vi inte, exempelvis hur påverkan på dricksvattnet blir. Sedan kan det givetvis bli mer koldioxidutsläpp.
Personligen tycker att han det känns omodernt att skjuta ner i dricksvattentäkten samtidigt som han förstår att man gör det här med tanke på världsläget.
– Det jag tänker är att om det blir väldigt mycket försvarsövningar som skulle störa gemene man väldigt mycket. Då kan det kanske ge en negativ syn på det här med försvaret generellt. Försvarsviljan får inte bli sämre bland invånarna.
Kommer ni att svara på remissen?
– Jag har bett kommundirektören ta fram ett underlag och vi har kommunstyrelsemöte under onsdagen. Tycker vi att förslaget är bra kommer vi att skicka in ett remissvar, det har alla rätt att göra.
De remissinstanser som tillfrågats i Östergötland är Aktion Rädda Vättern, Luftfartsverket, Linköpings kommun, Länsstyrelsen Östergötland och Motala kommun.
Om förslaget går igenom kommer undantagstillståndet gälla från 12 juni 2023 till och med 30 juni 2024.