Mitt ute i den östgötska myllan med utsikt så långt ögat når över slätten. Mot Omberg, och inte så långt från sjön Tåkern bor Clara, Elin, Sandra, Maria, Anna, Helena, Jennie, Ruth, Esther och Pernilla i ett stall. De är alla i väntans tider. Samma bagge är far till alla deras avkommor. I vår är det dags för dem alla att föda, nästan samtidigt.
Inne i stallet sitter Elin Albinsson på huk och klappar de nyfikna fåren. Alla fårtackorna är nyklippta. De ser inte särskilt fagra ut. Men vad gör väl det när man snart ska föda lamm.
Elin är dotter i huset på gården Särsthöga, och är den som sköter mediekontakterna för gården. Fåren sköter familjen Albinsson tillsammans.
Via facebook har familjen startat en grupp som heter "Fårbonde 2017".
Vad innebär uppdraget att bli fårbonde, och hyra en tacka?– De som vill bli fårbonde kan själva välja vem av tackorna de vill hyra. Under året tar vi kärleksfullt hand om deras får. Via gruppen på facebook och andra sociala medier kan de följa henne under året, naturligvis är de också välkomna att besöka tackan och lammen, berättar Elin Albinsson.
Naturens kretsgång och den bistra verkligheten gör sig påmind framåt hösten.
– När tackans lamm slaktas i september får de som hyrt tackan både kött och en fin fårfäll, säger Elin Albinsson.
Det är dags för tackorna att få komma ut i friska luften. Pappa Niclas Albinsson fyller några plastbackar med foder för att lura med sig fåren ut i februariblåsten.
– Vi hoppas att de som hyr våra tackor ska få en känsla av hur bra djuren har det. Från det att de föds tills de dör, säger Niclas Albinsson.
Han skakar på foderlådorna. Tackorna kommer utspringandes från stallet. Nästan som ett kosläpp, men med fårtackor istället.
– Vi vill göra deras liv så bra som möjligt. Här har de ett väldigt fint liv, och det vill vi visa, säger Elin Albinsson.
Har några hört av sig än, om att hyra en tacka?– Vi har flera som anmält sig i gruppen, fåret Anna exempelvis är nu tingat via fårbondegruppen.
För att få hyra en tacka under ett år tar Särtshöga ut en kostnad på 5500 kronor. I det ingår att man får fårfäll och styckat och färdigpaketerat kött till hösten.
På Särtshöga gård har man fler järn i elden.
Förutom den senaste affärsidén med uthyrning av tackor, har man bed and breakfast och egen tillverkning av vin och cider.Till sommaren öppnar de en gårdsrestaurang.
– Det finns så mycket som är intressant på en gård. Köpmönstret har förändrats. Kan man använda social medier och internet, kan logistiken att sälja bli lättare. Styrkan är att skapa ett intresse, säger Niclas Albinsson, samtidigt som han klappar fåren ute i hagen.