Husrivning ska ge ett tryggare Ödeshög

Den sociala situationen har förbättrats i Ödeshög, anser politiker, tjänstemän och polis. Förra veckan påbörjades rivningen av ett av de hus som varit centrum för stök och bråk.

Foto:

Ödeshög2007-05-22 00:00

Ödeshögs förra kommunalråd Jan-Olov Gustavsson (c) satt bara en mandatperiod. Men det kan ha varit hans initiativ som starkt bidrog till att kommunens krissituation kom att vända.

Förra året köpte nämligen kommunen upp ett antal fastigheter för att förbättra den svåra sociala situation som rått under en längre tid. Kommunstyrelsen beslöt även att två av dem ska rivas, något som nu har startat.

- Fastighetsköpen var ett mycket udda beslut. Jag har i alla fall inte hört talas om att någon annan kommun har gjort något liknande. Kanske var det ett utslag av demokrati. Kommuninnevånare gick på politikerna direkt. Även Kamratstödjarna agerade påtryckare för att något måste hända, berättar socialchef Bengt Andersson så här efteråt.

Rekordstort minus

Socialnämnden hade ett rekordstort resultatminus på 5,6 miljoner kronor år 2006. En stor del av underskottet stod att finna inom individ- och familjeomsorgen. De flesta av dessa kostnader uppstod i kölvattnet av kommunens fastighetsköp och de åtgärder som vidtogs därefter, anser Bengt Andersson.

2005 hade varit ett år med social problematik. 1 januari 2006 köptes fastigheterna för 6,5 miljoner kronor, och Ödeshögsbostäder tillträdde som fastighetsägare.

- Öbo gick runt och hälsade på hyresgästerna. En del flyttade då härifrån.

Ockuperat lägenhetet

Vissa följde med fastighetsägaren, vissa hade, enligt Bengt Andersson, mer eller mindre ockuperat sina lägenheter men såg inga möjligheter att fortsätta med det beteendet.

En hel del av missbrukarna sökte hjälp hos kommunen för att bli av med sitt beroende. Antalet dygn för vuxna som vårdades på institution, företrädesvis för att bli av med sitt drogmissbruk, nästan tiodubblades på ett år från 172 till 1 154 vårddygn.

Samarbetet mellan polis, socialtjänst, frivården, Ödeshögsbostäder och kommunstyrelsen intensifierades.

Minskad kriminalitet

Från att ha haft 49 kända narkomaner räknar Bengt Andersson med att det nu finns 18, och av dem är en del numera drogfria. Socialbidragen som då kostade kommunen över 340 000 kronor och ligger numera kring 240 000 kronor per månad.

Även kriminaliteten har minskat enligt polisen. Ödeshög toppar inte längre brottsstatistiken i Östergötland. Från årets början 2007 har kommunen inte längre högst antal synliga brott räknat per invånare.

Upprepade möten har hållits sedan förra sommaren mellan kommun, polis och grannar som känt sig störda. På det senaste mötet tyckte berörda grannar att det har skett en markant förbättring i samhället och att situationen är helt annorlunda än tidigare. Men mer finns visst att reda ut, samrådet ska fortsätta, och nästa möte är redan utsatt till 8 oktober klockan 17 på socialkontoret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om