Hon stickade sig till framgång

Hon satt på tåget, på väg mot Östergötland, och varenda medresenär var upptagen med sin laptop. Själv såg Britt-Marie Christoffersson ut att sitta alldeles sysslolös. Men icke. Minst ett nytt stickmönster tänkte hon ut.

Här blir det utställning. Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg hänger Britt-Marie Christofferssons stickade verk.

Här blir det utställning. Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg hänger Britt-Marie Christofferssons stickade verk.

Foto: Susanne Hasselqvist

ÖDESHÖG2018-06-15 08:00

– Ja, det samlas mycket idéer i huvudet, säger hon. De andra trodde nog att jag var lat, men jag jobbade för fullt!

Hon skrattar.

– Jag är 81 år och tycker att jag har rätt att bestämma vad jag ska göra. Och jag bestämmer att jag kommer att fortsätta med stickningen.

Något annat är inte att tänka på. I massor med år har hon rest runt i landet och letat gamla stickmönster och -tekniker – redan på den tiden när stickning sågs på med smått föraktfulla ögon.

– När jag började hade stickningen ingen status. Antagligen berodde det på att det var vanliga människor som höll på med det, och oftast kvinnor. Men vi var flera formgivare som tyckte att det var konstigt att stickning inte alls ingick i utbildningen på Konstfack.

Det var där Britt-Marie Christoffersson själv hade studerat, och i många år arbetade hon som formgivare och mönsterdesigner i textilindustrin. Hon och nio kollegor startade 10-gruppen år 1970. Men under 1980-talet växlade hon helt över till stickningen.

– Jag reste runt till landets olika museer och inventerade de samlingar som fanns. Det är inte så mycket egentligen. Garnet användes till sista tåten, man tog vara på allting. Det sista fick bli tätningsmaterial i husväggarna.

Hon stickade upp prover på det hon hittade och valde ut ett par hundra som blev utställningen "Gamla mönster, nya tröjor" 1985. Den utställningen har visats runt om i Sverige, i Danmark och i Japan och sedan hamnade den på Hallands konstmuseum.

– Det är den utställningen vi nu får låna och visar i sommar, berättar Ulla-Karin Hellsten på Östergötlands ullspinneri.

De äldsta mönstren är från 1700-talet. Här finns fiskartröjor från Ullared, kvinnotröjor från Gotland och Dalarna, komplicerade mönster från Hälsingland och Ångermanland.

Britt-Marie Christofferssons avsikt är att bevara och sprida kunskap om stickhantverket, men också att utveckla det vidare. I alla år har hennes utställningar kombinerats med kurser, och så blir det i år också.

– Vi har en för våra japanska gäster och två svenska grupper, alla fulltecknade, säger Ulla-Karin.

Britt-Marie Christoffersson har gjort tre utställningar om sin stickforskning. Det här är den första. Den tredje, "Brodera på stickat", visades på Ullspinneriet förra sommaren.

Lördag 16 juni är det vernissage kl 12–15.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!