– Man behöver inte sätta någon "tros-etikett" på vandringen, men man drar inte bara på sig kängorna och går. Det kan finnas många olika anledningar varför man vill vandra, det här är öppet för alla. Men man ska komma ihåg att det är en pilgrimsvandring där vissa element ingår.
Vilka element är det som gäller?
– Pilgrimmens sju nyckelord, som man funderar lite extra på. Man vandrar också med tankarna på ett tema som för oss är att värna om vattnet, Vättern och hållbarhet. Att värna om Vättern som dricksvattentäkt och reflektera över hållbarhet och framtidas livsvillkor. Vissa sträckor kanske vandras i tystnad och andra i samtal med andra.
Pilgrimsvandringen är ett samarbete mellan nätverket Runt Vättern och Svenska kyrkan, men man kan ha vilken tro man vill. Idén föddes första gången för åtta år sedan då Åse gick en pilgrimsledarkurs i Vadstena.
– Jag och Ewa Lund började spåna på en vandring runt Vättern, men sedan blev det ingenting av det då.
2021 tog Åse över ansvaret för nätverket Runt Vättern, där alla kommuner runt sjön deltar och marknadsför destination Vättern via en hemsida, social medier och i ett magasin som kommer ut en gång per år.
– Då ploppade den gamla idén upp igen, om en pilgrimsvandring runt Vättern. Jag blev lite nyfiken på om man rent praktiskt skulle kunna vandra runt Vättern på befintliga leder. Jag gjorde en digital inventering och såg att det faktiskt skulle gå. Shit, vi kommer faktiskt runt.
Vandringen kommer att starta den 9 juni i Jönköping och avslutas på samma destination en månad senare. Vandringen är uppdelad i fyra huvudetapper där varje etapp är ungefär en vecka. Mellan varje etapp finns inplanerade vilodagar för återhämtning. Det kommer att finnas 20 anmälningsbara platser och anmälan kan göras till hela vandringen, etappvis eller enstaka dagar.
Hur är vandringen uppbyggd?
– Man har en samlingsstund på morgonen, sedan ett gemensamt lunchstopp och en gemensam middag och övernattning. Som pilgrimsvandrare har man ett "delande" på kvällen, där man kan dela saker man upplevt under dagen, en tanke eller känsla.
Varför just pilgrimsvandring runt Vättern?
– Vättern har två starka varumärken, Vätternrundan och Heliga Birgitta. Ska man cykla runt en sjö, så är det ju Vättern man ska göra det runt. Så varför inte också en pilgrimsvandring som är kopplad till Heliga Birgitta? Till och med Ellen Key vandrade runt Vättern som 70-åring, då borde jag orka som 50-åring, skrattar Åse.
Finns det inte en risk att alla inte hinner komma fram i tid?
– Nej, det är väl tilltagen tid och sedan finns en följebil om något skulle hända.
Kommer man gå precis intill vattnet hela vägen runt?
– Nej, tyvärr inte. Vi vill använda utmarkerade leder där man kan känna sig trygg, vägar man får gå på.
Första etappen är Jönköping, Vadstena och Askersund.
– På den här sidan om Vättern upp till Medevi, norr om Motala, är lederna ganska nära Vättern. Sedan blir det lite trixigt uppe vid norra Vättern, där det är skärgård.
I en förlängning vill Åse öppna upp för att vem som helst att kunna vandra runt Vättern.
– Min personliga utmaning är att jag vill testa att gå runt sjön, men jag vill också synliggöra att vem som helst kan vandra på befintliga leder runt Vättern. Jag tänker att det kan bli den pilgrimsvandringen man ska göra i Sverige.