Forskarnas slutsatser bygger på undersökningar och analyser av sjöns botten, skriver Sveriges radio. Jordbävningen kan ha motsvarat 7,5 på Richterskalan, vilket kan jämföras med den jordbävning som inträffade på Filippinerna för ett år sedan.
När den tjocka inlandsisen, som tryckte ner berggrunden, smälte fanns stora spänningar i berget. När de släppte orsakade det en kraftig jordbävning som gjorde att bottensedimenten sjönk med 13 meter som mest.
Forskarnas slutsats är att jorden är ganska dynamisk och att de geologiska händelserna sker genom många snabba förlopp. Studien i Vättern har genomförts av forskare vid Stockholm, Uppsala och Lunds universitet.
Vätterns speciella bottengeologi var temat när Rolf Hallberg, professor emeritus i mikrobiell geokemi, var en av de medverkande i gruvseminariet i Gränna för några veckor sedan. Bland annat påpekade han det olämpliga i att förlägga gruvdammar i den miljön, eftersom det fortfarande sker små rörelser i berggrunden. Föredragen finns att se och höra på SVT Play.
På måndag håller Ödeshögs kommun en informationsdag med paneldiskussion om gruvetableringen i Norra Kärr, vad etableringen innebär och kan få för konsekvenser för samhälle och miljö. Deltar gör olika experter och debatten leds av kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD). Mötet vänder sig till förtroendevalda politiker, och är inte öppet för allmänheten.