-- Jag tror på husmanskosten och lagar allt från grunden, säger hon och rör om i den stora grytan med ärtsoppa.
På en plåt ligger fluffiga maränger som hon gjort av den äggvita som blev över när hon rört till majonnäsen. Ute i restaurangen har hon gjort i ordning den färgglada salladsbuffén. Det har funnits restaurang i köp-centret där förut, sedan blev det en kiosk kombinerat med fik.
I mars antog Elsie Eskilsson utmaningen och återöppnade värdshuset. Hittills tycker hon att det har gått förvånansvärt bra. Detta trots att Ödeshög med omnejd är rätt så restaurangtätt, och hon startade samtidigt som Elviras lunchrestaurang i centrum återupplivades med liknande koncept.
Hittills har Elsie Eskilsson skött restaurangen själv med lite bakhjälp av sin syster. Köket är hon mycket nöjd med, här finns gott om plats och passande utrustning. Uppåt 50 matgäster har hon per dag, på fredagar är det lite mer när många passar på att storhandla i köp- centret.
-- Det är mycket jobbare och pensionärer. De gillar det gamla vanliga med raggmunk, fläsk och ärtsoppa.
Elsie serverar två olika rätter varje dag. I Backasands wärdshus kan hon få plats med uppåt 100 gäster. Det innebär att hon även kan klara av att ta emot busslaster och ordna större fester, något som hon hoppas på framöver.
Hon är uppväxt i Ödeshög och bor numera utanför samhället i Göleryd. För snart två år sedan lämnade hon den tryggare tillvaron på kostenheten för servicehemmet Kungshögahemmet i Mjölby. Hon tröttnade på att det var så mycket halvfabrikat.
Efter ett 30-tal år i yrket valde hon att gå en kockutbildning på Lernia. Sedan vågade hon förverkliga drömmen om en egen restaurang.
Tillsammans med kommunens näringslivsansvarige Stefan Ljung tog hon fram en kalkyl som visade att affärsidén höll.
Som Corren har uppmärksammat i ett par artiklar de senaste veckorna så uppvisar Ödeshög ett bra klimat för företagare med bland annat ett anmärkningsvärt högt antal nystartade företag. Ett kännetecken är att det handlar om många enmans- och småföretag inom besöksnäringen.
Jämförelsen med Gnosjö ska dock inte drivas för långt. Där framhålls nämligen enligt en aktuell forskningsrapport den traditionella rollfördelningen som en styrka, där männen driver företag och kvinnorna sköter hem och barn.
Det stämmer inte i Elsie Eskilssons fall, det är hennes man som står för markservicen hemmavid.