Hemester vid Svanshals

Allt fler knölsvanar stannar kvar vid sjön Tåkern istället för att dra till något varmare breddgrader. Åter slås vinterrekordet, berättar fågelkännaren Christer Elderud.

Foto: Mikael Svensson

Ödeshög2014-01-03 08:00

– Annan dag jul var det 2 800 stycken. Så många har vi inte sett tidigare på vintern, säger han om den senaste fågelräkningen från Tåkerns fältstation medan han ser ut över sjön från fågeltornet vid Glänås.

I somras slogs även sommarrekordet, och då uppgick de till över 4 000 knölsvanar.

Knölsvanen är Östergötlands landskapsdjur och Danmarks nationalfågel.

Det vet de förmodligen inte om. Men faktum är att Tåkern är deras käraste tillhåll i Sverige sommartid, medan en del av dem sedan föredrar Öresund och Danska bält vintertid.

Christer Elderud har inte bara en fullt fungerande gammal fågelkikare, en Kowa från sent 1960-tal. Han minns även fågelräkningarna från 1970-talet, då när knölsvanarna förseddes med stora klumpiga halsringar. Tack vare dem, vars nummer kunde avläsas på långt håll, vet ornitologerna en hel del om svanarnas flyttvanor och hur de har förändrats i takt med det allt varmare klimatet.

Ljummet utan blåst

– Det har kommit undan för undan. På 1980-talet kunde sjön vara helt isfri och öppen i januari. Ändå syntes knappt en fågel. Det här beteendet, att dröja kvar vid Tåkern, har ökat de senaste 20 åren.

Luften är ljum och det blåser knappt. Mycket behagligt även för en knölsvan, för att inte tala om det dukade matbord som finns inom bekvämt räckhåll för dem, vattenväxterna strax under ytan. De flesta håller sig längre bort i sjön. Några rör sig även närmast fågeltornet.

Christer Elderud pekar på ett knölsvanspar som simmar bestämt intill vassruggarna. De har ett revirhävdande beteende och försöker att mota bort närgångna ungsvanar.

De flesta som översomrar brukar vara ungfåglar, och det är de som samlas i stora flockar mitt i sjön. Där kan de bli kvar allt eftersom Tåkern fryser till. Vill det sig illa kan några försvagade frysa fast och, tillsammans med död fisk, bli ett skrovmål för havsörnarna.

Färre havsörnar

Antalet havsörnar är färre vid Tåkern i år, denna än så länge rätt så snö- och isfria vinter. Kanske ett 10-tal. Då när det frös till och stormen kom mellan lucia och jul var de uppe i ett 30-tal, berättar Christer Elderud. Samtidigt drog omkring 1 000 av knölsvanarna.

Sångsvanar finns det också längre bort vid Hovtornet, 50 stycken, men de flesta brukar föredra Svartån mellan Mjölby och Boxholm för där är det ofta öppet vatten.

Bortsett ifrån småfåglarna som lockas till matborden under fågeltornet är det tämligen tyst vid Tåkern så här års.

Tåkern började bli känd som fågelsjö vid förrförra sekelskiftet. Det var efter den stora sjösänkningen med 1,7 meter 1873. Dagens medeldjup är på knappt en meter. Det var också då som knölsvanen invaderade sjön, dock endast något hundratal till att börja med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!