Den gamla restaurangen Vida Vättern är nu riven. I veckan vräktes de sista mindre byggnaderna omkull.
De nio nyaste husen i stugbyn har rustats upp och ska säljas som minisommarstugor. På sluttningen ovanför rastplatsen och macken intill Turistvägen ska ett 20-tal villatomter anläggas, samtliga med fri sikt ut över Vättern.
– Det går genom att vi bygger dem i tre etager i landskapet. Husen får låga sedumtak med växter, berättar Roger Wilhelmsson som är på plats och inspekterar rivningen av restaurangbyggnaden.
Han är delägare i Eksjöfirman OC Bygg som köpt marken och begärt en detaljplan. Den har dragit ut på tiden och man har fått göra ett antal utredningar när det gäller mark, naturmiljö, buller, vatten och avlopp. Några av tomterna ligger på den tidigare markägaren familjen Pantzars mark.
– Restaurangen var i dåligt skick och det fanns ingen möjlighet att bevara den, menar Roger.
Han har tagit fram gamla tidningstexter från när det begav sig. Motellet har en 70-årig historia. Redan 1954 skulle det bli landets andra motell och ersätta det sommarcafé som redan fanns vid utsikten. Restaurangen tog 200 gäster och det skulle även bli varietéunderhållning med dansbandsstjärnan Britt-Inger Dreilick, och till och med djurpark.
Ett äldre hus byggdes om till vandrarhem där en natt kostade 2:50. Macken fanns ju redan och är nästan världsberömd efter att ha varit med i Ingmar Bergmans "Smultronstället" – som kallats världens första roadmovie.
– Det är en unik plats, säger Roger Wilhelmsson och blickar ut över sjön som den här dagen speglar ganska grå moln.
Men en svag ljusning kan skönjas över västgötahorisonten. Någon tidsplan är svår för honom att precisera. Det är fortfarande vissa miljökonsekvensutredningar som återstår. Allt tar lång tid. I samrådet på detaljplanen har det inte framkommit någon allvarlig kritik. Men en av de planerade tomterna har tagits bort för att spara naturmiljö i slänten.
– Vi har grävt upp många stora stenar som vi sparar till att lägga ut som prydnad.
Han berättar att mycket av inredningen i restaurangen kunnat skänkas, genom kyrkliga samfund, bland annat sanitetsporslin, madrasser och köksutrustning.
Tomterna kommer att styckas av som egna fastigheter och bebyggas, antingen genom OC Byggs försorg eller av andra entreprenörer eller husfirmor. Men tanken är att det ska vara en viss enhetlighet efter hur det uttrycks i detaljplanen.