Här planteras över 4 000 jätteekar

Från att vara tunna som sugrör, så ska de växa till jättar. Projektet väntas ta hundra år och då ska Omberg vara fyllt av jätteekar.

Projektet med att öka antalet jätteekar väntas ta hundra år.

Projektet med att öka antalet jätteekar väntas ta hundra år.

Foto: Carl Holmqvist

Ödeshög2019-07-09 05:00

Idag finns cirka 600 jätteekar i Ekoparken på Omberg, den äldsta har stått där sedan 1300-talet. Just nu pågår ett projekt där Sveaskog vill öka antalet jättekar till cirka 5 000.

– I dag planterar vi väldigt mycket ek och så gynnar vi de ekar som finns sedan innan, säger Louise Åkerstedt, miljö och naturvårdsspecialist.

Och en jätteek växer inte över en natt, projektet är långsiktigt, om hundra år väntas ekarna ha vuxit till jättar.

Ekarna är utspridda över hela Ekoparken. Christer Samuelsson, områdesansvarig, och Louise visar en jätteek som är flera hundra år gammal. Några kilometer bort finns ekar som planterats i år, de är inte högre än en meter och är tunna som sugrör. Men trots att projektet kommer ta hundra år så kan man redan se resultat, Christer visar en ek som är planterad 2007, idag är den cirka fem meter hög.

– Här har vi satt grupper med tre till fyra ekar med tio meters mellanrum, säger han.

Han berättar att Sveaskog har röjt vid platsen en gång för tre år sedan, för att gynna trädens framväxt. Vid platsen har man även planterat björk med två och en halv meters mellanrum.

– Vi ökar andelen löv överhuvud taget på Omberg, det finns väldigt mycket barrträd i Sverige, men det här ser vi som ett område där lövet kan göra nytta för den biologiska mångfalden, säger Louise.

Flera av dagens jätteekar är ihåliga och i dem finns en jordliknande massa som kallas mulm.

– Det är en sorts massa som många skalbaggar och svampar lever utav, säger Louise.

Christer berättar att Sveaskog även jobbar med att skada delar av jätteekarna för att gynna produktionen av mulm. På så sätt gynnas den biologiska mångfalden.

Men hur kan projektet påverkas av framtida klimatförändringar? Den globala uppvärmningen gör att klimatet vid Omberg om hundra år är svårt att förutsäga. Olof Johansson, skogspolitisk chef på Sveaskog, säger att en ökning av jätteekar är positivt för variationen av växtlighet.

– Om vi får ett varmare klimat så ger det eken potential att sprida sig lite mer norrut. Så det känns rätt tänkt att försöka befästa de områden där eken finns, säger han.

Han understyryker även vikten av att underhålla områderna där ekarna växer.

– Eken är i hög grad ett kulturträd som finns där den finns, därför att den gynnats av människan. I detta fall de som har verkat på Omberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!