Trots att himlen är full av tunga moln och termometern håller sig en bit under 20 grader sveper en varm vind fram genom hallonsnåren på Stora Broby gård i Alvastra. I långa tubformade växthus växer rad på rad med hallon som kommer ge skörd ända in i oktober.
– De gillar inte blåsten, sedan regnar det inte på dem och då bildas inget mögel, säger Andreas Kronhed som äger gården.
På gården finns en 10 tunnland stor hallonodling. En köldknäpp fick tre tunnland tidiga hallon att frysa.
– Vi har lite mindre hallon i år, och det är ju lite synd just nu. Jag vet inte vad som hänt sedan förra tisdagen. Innan dess var det rätt lugnt, men sedan dess har det kommit massor med folk, berättar Andreas.
Tack vare tillströmningen av folk har Andreas tvingats hålla självplocken stängd under flera dagar i veckan för att hallonen ska hinna mogna innan nästa omgång självplockare kommer och tar hand om de stora knallröda hallonen.
– Det är ju synd att vi får stänga så många dagar, men vi lägger ut information på hemsidan varje kväll så att folk inte ska behöva åka i onödan, berättar han.
Suzanne Moulin och Inga-Lill Törnström från Motala fyller sina sista burkar för dagen. Suzanne har fyllt fem byttor med runt två liter hallon i varje och Inga-Lill nöjer sig med tre proppfulla glassbyttor.
– Roligt, men varmt, säger Inga-Lill.
– Vi har varit här och plockat förut. Det var en kompis till mig, som bor i Ödeshög, som tipsade om detta, säger Suzanne.
Några maskar har de inte hittat i hallonen, men väl andra kryp.
– Det är mycket spindlar, men jag har inte sett en enda mask. När man plockar själv vet man vad man får, det känns bra, säger Inga-Lill
Vad det stora intresset kommer Ifrån vet Andreas inte med säkerhet.
– Jag tror att det har varit mycket om färska bär och hur nyttigt det är i media. Intresset ökar när man ser att det är hälsosamt plus att närodlat har fått ett uppsving. Både de som odlar jordgubbar och blåbär har haft massor med folk till sina självplock, säger Andreas Kronhed.
Samma köldknäpp som tog Andreas hallon gör att det inte finns lika mycket blåbär i skogen som det brukar, menar han.
– Blåbär är det dåligt med, men lingon kan det nog bli gott om, för de blommar senare.
Hallon och blåbär tycker Andreas är bra om man ska spara eller frysa in. För omedelbar konsumtion har han andra favoriter.
– Ska man äta direkt med glass och grädde så tycker jag faktiskt att jordgubbar är godare.