Chokladtillverkaren Roger: "Påsken är en höjdpunkt"

Nu nalkas årets största godishelg. Pandemins nedåtgående lösviktsförsäljning har vänt och Narr Chocolate i Ödeshög möter en stor efterfrågan.

 "Det tar ungefär tre år innan man är helt upplärd med alla detaljer inom tillverkningen. Man måste ta små steg hela tiden", säger Roger Jonsson.

"Det tar ungefär tre år innan man är helt upplärd med alla detaljer inom tillverkningen. Man måste ta små steg hela tiden", säger Roger Jonsson.

Foto: Lovisa Lindstrand

Ödeshög2022-04-14 06:00

– Det är minst 300 procent mer lösviktsgodis i vår butik under påskhelgen, men det börjar att öka redan lite innan påsk, säger Roger Jonsson, vd för familjeföretaget Narr Chocolate i Ödeshög.

undefined
Roger Jonsson, VD för familjeföretaget Narr Chocolat i Ödeshög.

Enligt Delfi marknadsdata från 2020 äter svenskar 13,4 kilo godis per år, vilket är ungefär 3,5 hekto per vecka. Roger beskriver att den största ökningen innan påsk märks tydligast i butiken, produktionen håller samma takt året runt.

– Vi kör lika aggressivt året runt. Efterfrågan har varit extremt hög den senaste tiden. Våra ledtider är mycket längre på råvaror och beställaren får då också längre ledtider av oss.

undefined
Chokladen levereras till ett tankerrum, där den förvaras fram till användning.
undefined
Choklad på rullband, på väg från dragépannan till kylning.
undefined
Dragépannan fylls med en kärna bestående av nöt, lakrits eller frukt. Däreter tillsätts ömsom choklad, ömsom kall luft från två olika rör till pannan. Detta för att få en jämn yta och att få en chokladen kristalliseras och inte ska klippa fast i varandra. Processen tar ungefär tre timmar.
undefined
Chokladen i dragépannan töms ner på ett rullband som leder till en container där den ska vila ett dygn i kylrum.

Roger beskriver även att det kan bli besvärligt framåt, då världssituationen är orolig och priser skenar, exempelvis på viktiga ingredienser som kakao.

– Det är extremt turbulent nu med alla råvarupriser, det har verkligen eskalerat. Det finns även en risk för brist på vissa råvaror.

undefined
Innan man får gå in i fabriken är det olika hygieniska åtgärder att gå igenom. Skyddskläder för fot, kropp och hår. Därefter noggrann handtvätt. Smycken, klockor och lösa föremål måste tas bort.

Innan man får gå in i fabriken måste olika hygieniska åtgärder vidtas. Skyddskläder för fötter, kropp och hår, samt noggrann handtvätt. Fabriksdörren öppnas och en stark doft av choklad och citrus samsas med ett högt buller från dragépannorna i koppar som snurrar runt med olika innehåll av smak, färg och form. Här produceras nio ton dragérad choklad varje dag.

undefined
Efter kylning går chokladen genom en glansering för att göra den blank, alternativt pudras den med någon smak, exempelvis lakrits eller kanel.
undefined
Efter glansering, vilar chokladen ett dygn innan paketering i små påsar eller till större förpackning som ska säljas som lösvikt.

Chokladdragering är en teknik där en kärna "korpus", bestående av nöt, lakrits eller frukt är belagd av choklad i olika smaker. Kärnorna hälls ner i en snurrande dragépanna där ömsom choklad, ömsom kall luft tillförs från två olika rör. 

Vad är det svåraste momentet?

– Att göra chokladbeläggningen rätt. Det finns mycket som kan gå fel, att det klibbar ihop, det spricker eller att det blir "tvillingar". Alla korpus är olika från gång till gång. Sedan måste det vara rätt mängd kalluft, temperatur och luftfuktighet.

undefined
"Det tar ungefär tre år innan man är helt upplärd med alla detaljer inom tillverkningen. Man måste ta små steg hela tiden", säger Roger Jonsson.

Hur ofta måste man titta till produktionen?

– Hela tiden. Det är små saker som kan gå fel, det är svårt att se för en ovan.

Vad vill människor ha till påsk?

– Hos oss så får jag för mig att det är mandlar som säljer lite mer. Antar att det är äggformen och att vi har en hel del färgglad mandelprodukter. 

undefined
Roger Jonsson, VD för familjeföretaget Narr Chocolat i Ödeshög.

Hur är din egen chokladkonsumtion?

– Det mesta slinker ner. Sedan tröttnar man ju på det man gör själv. Choklad är nog favoriten före sockerkonfektyr.

Vad är din egen favorit?

– Har en svaghet för mandlar med choklad. Men jag äter sega råttor också, skrattar Roger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!