– Det är minst 300 procent mer lösviktsgodis i vår butik under påskhelgen, men det börjar att öka redan lite innan påsk, säger Roger Jonsson, vd för familjeföretaget Narr Chocolate i Ödeshög.
Enligt Delfi marknadsdata från 2020 äter svenskar 13,4 kilo godis per år, vilket är ungefär 3,5 hekto per vecka. Roger beskriver att den största ökningen innan påsk märks tydligast i butiken, produktionen håller samma takt året runt.
– Vi kör lika aggressivt året runt. Efterfrågan har varit extremt hög den senaste tiden. Våra ledtider är mycket längre på råvaror och beställaren får då också längre ledtider av oss.
Roger beskriver även att det kan bli besvärligt framåt, då världssituationen är orolig och priser skenar, exempelvis på viktiga ingredienser som kakao.
– Det är extremt turbulent nu med alla råvarupriser, det har verkligen eskalerat. Det finns även en risk för brist på vissa råvaror.
Innan man får gå in i fabriken måste olika hygieniska åtgärder vidtas. Skyddskläder för fötter, kropp och hår, samt noggrann handtvätt. Fabriksdörren öppnas och en stark doft av choklad och citrus samsas med ett högt buller från dragépannorna i koppar som snurrar runt med olika innehåll av smak, färg och form. Här produceras nio ton dragérad choklad varje dag.
Chokladdragering är en teknik där en kärna "korpus", bestående av nöt, lakrits eller frukt är belagd av choklad i olika smaker. Kärnorna hälls ner i en snurrande dragépanna där ömsom choklad, ömsom kall luft tillförs från två olika rör.
Vad är det svåraste momentet?
– Att göra chokladbeläggningen rätt. Det finns mycket som kan gå fel, att det klibbar ihop, det spricker eller att det blir "tvillingar". Alla korpus är olika från gång till gång. Sedan måste det vara rätt mängd kalluft, temperatur och luftfuktighet.
Hur ofta måste man titta till produktionen?
– Hela tiden. Det är små saker som kan gå fel, det är svårt att se för en ovan.
Vad vill människor ha till påsk?
– Hos oss så får jag för mig att det är mandlar som säljer lite mer. Antar att det är äggformen och att vi har en hel del färgglad mandelprodukter.
Hur är din egen chokladkonsumtion?
– Det mesta slinker ner. Sedan tröttnar man ju på det man gör själv. Choklad är nog favoriten före sockerkonfektyr.
Vad är din egen favorit?
– Har en svaghet för mandlar med choklad. Men jag äter sega råttor också, skrattar Roger.