Ödeshög är en av de kommuner i länet som har flest vindkraftverk. En besökare på Ombergs hjässa kan se minst tio kraftverk som anlagts under de senaste tio åren, alltså fler än de nio kyrkspiror som kan studeras från bergstoppen en vacker höstdag.
- Här på slätten nära Vättern är platsen idealisk för att bygga vindkraft. Det blåser nästan jämt, säger Hans Danielsson.
Det första vindkraftverket anlades 1999, och det andra två år senare. Båda kraftverken producerar omkring 3 450 000 kWh per år, vilket motsvarar elförbrukningen hos 170 normalstora villor (årsförbrukning per hus 20 000 kWh).
- Det var efter att de första vindkraftverken byggdes i Hästholmen som jag blev intresserad. Kraftverken fungerade bra, och det gick att tjäna pengar. För mig är det här rent affärsmässigt.
Hans Danielsson säljer elproduktionen till Östkraft, och när kunderna väljer Grön el kommer energin från hans gård, och andra platser med vindkraftverk i landet.
I år har det varit ett bra blåsår, det var sämre förra året. Men Hans Danielsson får egentligen inte betalt efter hur mycket vinden blåser. Det är Nordpool, elbörsen, som sätter priserna. Och då har det i regel alltid gett bäst betalt för elen på vintern, när energiförbrukningen är på topp.
- Det ska blåsa minst 3,5-4 meter i sekunden för att kraftverken ska kunna producera energi. Det måste vara lite tryck för att få igång verksamheten.
Hans Danielsson anser att det mesta är positivt med att äga vindkraftverk. Men ibland uppstår skador och fel på kraftverken som snabbt måste åtgärdas. Det kan vara datafel, strömavbrott och skador på generatorn, som nu senast.
- Jag försöker att reparera det mesta själv. Men ibland måste jag ha supports. Jag brukar få ett felmeddelande i mobilen i genomsnitt en gång i månaden.
I början av seklet var de två vindkraftverken på 660 kW respektive 850 kW på gården några av de största. Tornet är 55 meter högt, och vingarna 50 meter i diameter. I dag byggs vindkraftverk som är dubbelt så stora med produktionskapacitet på upp till 3 MW (megawatt).
- Jag har investerat totalt 13 miljoner kronor i vindkraften. Det är mycket pengar, men det finns också en lönsamhet i energi, annars hade jag inte byggt dem. Men i dag är de stora vindkraftverken så dyra att det inte går att bära alla kostnader själv.
Antalet konsumenter som väljer Grön el har ökat under senare år. Men Hans Danielsson har inte själv valt miljöel.
- Jag har tänkt göra det, men det har inte blivit av. Uppvärmningen är ju den största kostnaden. Men jag har inte längre eluppvärmning utan värmer upp de tre boningshusen och hela gården med halm.
Det går i genomsnitt åt en halmbal per dag att värma upp gårdshusen. En bal väger 180 kilo, och varje kilo har ett näringsvärde på 10 öre. Sedan kostar det att transportera och bearbeta halmen.
Halmen ger ändå en energibesparing jämfört med vindkraft. Och så är den inte beroende av blåsten.
- Men den gamla halmpannan sjunger på sista versen, och en ny kostar upp mot en miljon kronor. Så investeringen är dyr, säger Hans Danielsson.