Bokslutet för 2002 uppgick till 63,3 miljoner kronor, och nämnden räknar genomföra ett sparbeting på 2,5 miljoner kronor om nya budgeten tas.
De beräknade besparingarna görs bland annat på:
Flytten av gruppboendet 500 000 kronor
Nedläggning av Måsen 700 000 kronor
Ökad försäljning på ungdomsboendet Galaxen 1,23 miljoner kronor
Maten på Solgården 200 000 kronor
-- Hellre flytta än att minska personalen, man måste inse att det inte finns ekonomi att vara kvar. Nu hoppas vi att det här blir en nytändning i stället, säger gruppbostadens föreståndare Eva Karlsson.
Den berörda personalen har diskuterat situationen en längre tid och tycks numera ta förändringen med ro. En flyttning av verksamheten från Bryggarevägen är inte lika smärtsamt som det var att lägga ner rekreationsanläggningen Måsen, anser Eva Karlsson.
Till fördelarna för de fem gruppboende hör att de får nya fräscha lokaler med egen ingång på Lysingsgården vid Trädgårdsgatan och Åkerstigen. Det kommer att vara tryggare nattetid med hjälp i huset, och en fin utemiljö med altaner, tak och skyddat mot insyn.
Eva Karlsson räknar med att en del av Måsens verksamhet kan byggas upp igen, och att den även kan komma till nytta i demensvården.
Standarden blir däremot något lägre, så till vida att varje gruppbostad får ett rum i stället för två, och bostadsytan minskar från omkring 45 till 36 kvadratmeter.
Gruppbostadens lokaler på Bryggarevägen ska i stället användas för så ett kallat trapphusboende för funktionshindrade med både missbruks- och psykiska problem.
Svårigheterna för denna grupp har minskat betydligt på senare tid, enligt socialchefen Bengt Andersson. Trots det fortsätter planerna att flytta ihop denna målgrupp till ett trapphus tillsammans med dagcentret som då även ska vara öppet på helgerna. Det tidigare beslutet om vaken nattpersonal ersätts med personal på beredskap.
Genom denna flyttrockad kommer det att bli lediga lägenheter som sedan kan hyras ut genom Ödeshögsbostäder. Att Lysingsgården kan avvara så pass många lokaler till annan verksamhet beror på att behovet av äldreboende har minskat, vilket förvånar Bengt Andersson.
-- De flesta äldre över 90 år som vi har besökt verkar känna sig trygga hemma. Det kan bero på att den vård de får där är väl utbyggd och bra.
Därför och av ekonomiska skäl kommer den fortsatta renoveringen av Solgårdens avdelning A tills vidare läggas i malpåse, likaså två planerade rum för korttidsboende.
Ett orosmoln är kostnaderna för de barn som har det svårt och som måste omhändertas med stöd av LVU eller socialtjänstlagen. Samtidigt får socialen in pengar på det ungdomsboende som även andra kommuner utnyttjar.
Lunchpriserna på Solgården är höjda från 40 till 44 kronor samtidigt som det är tänkt att restaurangen ska öka sin försäljning. Hemtjänstens städning ska på sikt minska från varje vecka till varannan.
För att underlätta planeringen har nämnden delat upp budgeten i en basbudget och en budget för de kostnader som inte kan förutses.
Neddragningarna inom landstinget gör Bengt Andersson rätt så bekymrad. Han befarar att det kommer att leda till mer krävande vårdinsatser från kommunernas sida, och han efterlyser en dialog.